The reform and evolution of the Slovenian Armed Forces - Grayston, Neil (Sodobni vojaški izzivi, 2019)
Republika Slovenija je članica zveze Nato 15 let. Med pripravami na članstvo v Natu je morala Slovenska vojska opraviti korenito spremembo, in sicer preoblikovanje iz teritorialne obrambe v vojsko, ki lahko prispeva k Natovim misijam. Spremembe so postale še toliko nujnejše po odločitvi vlade leta 2002, da se ukine naborništvo in v celoti uvede poklicna vojska. Spremenjena struktura sil Slovenske vojske je bila potrjena leta 2003, torej pred pridružitvijo Slovenije Natu leta 2004. Slovenska vojska se je v prvih petih letih članstva v Natu kljub nekaterim izzivom razvijala v pravo smer in izdatki za obrambo so se sorazmerno večali. V naslednjih petih letih pa je gospodarska kriza, ki je prizadela večino držav članic Nata, še zlasti negativno vplivala na nadaljnji razvoj Slovenske vojske, kar se je odražalo v občutnem zmanjšanju sredstev za obrambo. Danes, po 15 letih članstva v Natu, si Slovenska vojska še ni opomogla po varčevalnih ukrepih na obrambnem področju. Poraba znaša približno en odstotek BDP in ne zadostuje za podporo načrtov Slovenske vojske glede sil, zaradi česar ta ne more učinkovito prispevati k Natu. Nujna je odločitev o velikosti in obliki Slovenske vojske v prihodnosti, ki bi ustrezala načrtom za prihodnje obrambne izdatke.
Keywords: defence expenditure; defence planning; democratic control; finance; force structure; mednarodno vojaško sodelovanje; misije; missions; Nato; obrambna politika; professionalization; Slovenia; Slovenija; vojska