Discourse function of nominalization - Plemenitaš, Katja (Acta neophilologica, 2005)
Tema članka je posamostaljenje kot jezikovna oblika z univerzalno diskurzivno funkcijo. Podana je razlaga posamostaljenja kot mehanizma za ustvarjanje tem v besedilu. Iz te razlage je izpeljana predpostavka, da je raba posamostaljenj v tesni povezavi s posameznimi besedilnimi vrstami. Ta povezava je ponazorjena s primerom primerjalne študije posamostaljenj na primeru vzorca besedil, sestavljenega iz angleških in slovenskih časopisnih člankov iz dveh različnih obdobij. Ta študija preverja nekatere hipoteze o rabi in pogostnosti posamostaljenj, ki temeljijo na podlagi splošnega razumevanja diskurzivne funkcije posamostaljenj in o dosedanjih opažanjih o samostalniškosti angleškega jezika v primerjavi s slovenskim jezikom. Spoznanja te raziskave kažejo, da lahko tako v angleških kot slovenskih časopisnih vesteh najdemo podobne vzorce rabe posamostaljenj, ki se navezujejona besedilno vrsto.
Keywords: angleščina; English; linguistics; lingvistika; samostalnik; Slovene; slovenščina; tekstna lingvistika