The legal and institutional framework for national minorities in Slovakia - Constantin, Sergiu (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2010)
Članek je del mnogo obsežnejše raziskave o Praksah manjšinske zaščite v Srednji Evropi in temelji zlasti na natančnem pregledu slovaške zakonodaje in obstoječe literature, posvečene narodnim manjšinam v tej državi. Najprej pojasni, kaj je "narodna manjšina" na Slovaškem. Poleg primerljivih statističnih podatkov članek ponuja jedrnato predstavitev demografskih gibanj in ozemeljske porazdelitve uradno priznanih narodnih manjšin. Zgodovinski pregled je bistven za razumevanje sedanjega položaja, zato članek vzporedno primerja položaje madžarske, romske in nemške manjšinske skupnosti od konca prve svetovne vojne do danes. Nadalje članek predstavlja slovaški pravni in institucionalni okvir zaščite na področju izobraževanja, rabe jezika in politične participacije in navaja tudi nekaj najbolj občutljivih, z manjšinami povezanih vprašanj v državi. V sklepu avtor poudarja potrebo po zakonodajnih spremembah na vseh treh med seboj povezanih in analiziranih področjih ter razloži sodobne trende večinsko - manjšinskega sodelovanja, ki temelji na politični kulturi, usmerjeni h konsenzu.
Keywords: Slovaška; narodne manjšine; education; izobraževanje; raba jezika; politična participacija