Schellingova Clara - Škof, Lenart (Primerjalna književnost, 2017)
Razprava je poskus zagovora nove ontologije ljubezni skozi branje enega od najbolj prezrtih filozofsko-literarnih del, Schellingove Clare iz leta 1810. Dialog Clara se uvršča med Schellingova dela srednjega obdobja in obravnava teme ljubezni, žalovanja in smrti. Najprej obravnava glavno nit Schellingove argumentacije in jo primerja z nekaterimi novejšimi naracijami ontologije žalovanja. V drugem delu razprava interpretira Claro s pomočjo teološkega koncepta Sofije (Modrosti) Jakoba Böhmeja ter predstavi žensko naravo našega ontološkega prevpraševanja o temi žalovanja in smrti.
Keywords: "Clara"; Böhme, Jacob; death; filozofske interpretacije; filozofski roman; German philosophy; ljubezen; love; mourning; nemška filozofija; philosophical interpretations; philosophical novel; Schelling, Friedrich Wilhelm Joseph, 1775-1854; smrt; žalovanje