Shrinkage behavior of a self-compacting concrete - Bouhamou, Nasr-Eddine (Materiali in tehnologije, 2013)
Članek opisuje vpliv primešanih dodatkov na vedenje samozgoščevalnega betona (SCC) na volumen v svežem in v strjenem stanju. Razložena je vloga mreže por in mikrostrukture hidratov pri sušenju in avtogenem krčenju SCC. Da bi razumeli vlogo posameznih delov in sestavin, ki opredeljujejo SCC, je bilo izvršenih več preizkusov, kot pojemanje toka, L-Box, stabilnost pri sejanju, izcejanje, mehanska trdnost, prosto krčenje (sušenje in avtogeno krčenje), mikrostrukturni preizkusi (mineraloška karakterizacija, razporeditev por). Dobljeni rezultati dajejo zanimive možnosti za optimiranje SCC z uporabo lokalnih mineralov v Alžiriji. Ta študija je omogočila različne formulacije SCC, ki izpolnjujejo reološka merila, kot je dobra deformabilnost, manj izcejanja, manj segregacij in boljše mehanske zmogljivosti.
Keywords: samozgoščevalni beton; polnila; krčenje; mikrostruktura; mehanske lastnosti