Theologische Positionen von Primož Trubar im Kirchenlied, den Psalmennachdichtungen und Vorworten zu seinen Bibelübersetzungen - Giesemann, Gerhard (Slavistična revija, 2008)
Sestavek izpostavlja značilne posebnosti slovenske reformacije s pomočjo izbranih primerov Trubarjevih pesemskih in psalmskih besedil ter biblijskih prevodov. Samostojnost njegovega reformatorstva se ob Lutrovem teoretičnem vplivu kaže v obliki njegovega dušnopastirskega posredovanja.
Keywords: 16.st.; knjižni jezik; prevajanje; protestantski pisci; Slovene; slovenščina; standard language; translation; Trubar, Primož, 1508-1586