Zgodovina opere in zgodovinska opera - Pompe, Gregor (Primerjalna književnost, 2007)
Namen članka je povezan s poizkusom definiranja žanra zgodovinske opere, predvsem v luči njenega razmerja do zgodovinskih literarnih žanrov. Izkaže se,da je prostor zgodovinske opere vsaj glede na zgodovinski roman bistveno zožan, saj za njeno določitev ne zadostuje kriterij "zgodovinskosti" snovi, temveč mora zgodovinska opera izkazovati specifičnosti na glasbeno-formalni in operno-dramaturški ravni.
Keywords: literature; književnost; opera; zgodovinska opera; zgodovinski roman; libreto