Prijemalo za objekte v mikro in nanometrskem področju - Lukman, David (visokošolska dela, 2013)
V okviru doktorske disertacije je bilo potrebno razviti prijemalo, ki bo sposobno manipulirati z delci v mikro- oz. celo nanometrskem področju. Kot raziskovanja vreden princip se je izkazalo ledno prijemalo. Pri dosedanjih lednih prijemalih se je kot medij za tvorjenje ledu uporabljala tekoča voda, kar onemogoča uporabo zelo ostrih konic (s krivinskim radijem nekaj 100 nm) inmanipulacijo objektov velikosti pod nekaj 100 m. Prijemalo, razvito v okviru tega doktorskega dela, za gradnik ledu uporablja vodno paro v vakuumskem okolju pod njeno trojno točko, s čimer se znebimo tekoče faze. Izkazalo se je, da prijemalo deluje kot konica s spremenljivo kontaktno površino, s čimer se spreminja velikost sile med objektom in konico, kar omogoča prijemanje in spuščanje. Prijemalo omogoča manipulacijo objektov, z velikostmi nad 840 nm z zgrajenim sistemom. Ta vrednost pa ne predstavlja mejepri manipulaciji nanometrskih objektov.
Keywords: ledna prijemala; mikro manipulacija; mikro sestavljanje; nano prijemala; prijemala; prijemanje