Esej in esejistični stil v slovenski literaturi devetdesetih let - Bavec, Nataša (Slavistična revija, 2002)
Študija je posvečena pregledu slovenskega eseja v devetdesetih letih 20. stoletja. Metodika je utemeljena na interakciji teoretičnega modela eseja s specifičnimi, nesprejemljivimi generičnimi lastnostmi ter analizi konkretnih besedil nefikcijske, refleksivne proze, ki jih je slovenska literarna kritika in publicistika označila s pojmom esej. Ob besedilih nagrajencev za vrhunsko slovensko esejistiko ter nekaterih drugih delih vidnejših sooblikovalcev slovenskega literarnega prostora poskuša razmejiti eseje v literarnoteoretično ožjem pomenu od besedil, ki pripadajo drugim oblikam miselne proze ter so napisana v esejističnem stilu.
Keywords: 1990/2000; esej; literarna teorija; literary theory; Slovene literature; slovenska književnost