Heat tolerance in Mashona beef cows in semi-arid rangelands: does con-formation matter? - Matope, Alphonce (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Visoke temperature in pogosti vročinski valovi povečujejo nevarnost vročinskega stresa pri govedu na paši, zlasti v sušnih in polsušnih okoljih. Raziskava je analizirala povezave med telesnimi lastnostmi goveda pasme mashona in fiziološkimi parametri, povezanimi z vročinskim stresom. Skupno 200 meritev, pridobljenih na petdesetih kravah, je bilo uporabljenih za preučevanje povezave med sedmimi telesnimi lastnostmi in različnimi fiziološkimi parametri, povezanimi z vročinskim stresom. Telesne lastnosti so bile razvrščene v tri kategorije, ki se nanašajo na obseg telesa (globina telesa, obseg trebuha, prsni obseg), velikost okvira (višina križa in dolžina telesa) in viseči kožni gubi (višina popka in velikost podgrline). S povečevanjem velikosti prsne in trebušne votline se je zmanj-ševala frekvenca dihanja, srčni utrip in rektalna temperatura, koncentracija trijodtironina v krvi pa se je povečevala. Govedo z večjo globino telesa, in večjim obsegom trebuha ter prsnega koša je imelo nižji srčni utrip, frekvenco dihanja in rektalno temperaturo, vendar višjo koncentracijo trijodotironina v krvi kot govedo s plitvejšim telesom, in manjšim obsegom trebuha ter prsnega koša. S povečevanjem velikosti okvira se je poveče-vala frekvenca dihanja. Živali z velikim okvirom so imele zna-tno manjšo frekvenco dihanja in nižjo koncentracijo tiroksina v krvi. Živali manjšega okvira z večjim prsnim obsegom, večjo podgrlino in popkom, bolj oddaljenim od površine tal, so bolje prilagojene na višje temperature okolja.
Keywords: arid rangelands; beef cattle; body frame; breeds; conformation traits; fiziološki parametri; govedo; grazing; heat stress; Mashona; mesne pasme; okvir; paša; physiological parameters; polsušno okolje; semi-arid rangelands; sušno okolje; telesne lastnosti; vročinski stres