Evaluation of indoor paths based on indoor navigation network models and space syntax measures - Bilgili, Atakan (Geodetski vestnik, 2023)
Notranja navigacijska omrežja (modeli) so bistven način za karakterizacijo dejanskih navigacijskih vzorcev pešcev. Da bi našli najprimernejšo pot skozi notranja navigacijska omrežja, se obstoječe študije tradicionalno osredotočajo predvsem na zmanjšanje dolžine in spremembo smeri. Žal pogosto ne najdejo poti, saj upoštevajo le prostorsko strukturo zgradbe. Mere prostorske sintakse podajajo interakcijo med konfiguracijo prostora prostorskim razmišljanjem pešca, ki temelji na vidljivosti. V tej študiji smo mere prilagodili za oceno notranjih poti. V praktičnem preizkusu smo zbirali dejanske navigacijske vzorce pešcev in jih na to primerjali z notranjimi potmi prek statistične primerjave glede na mere prostorske sintakse. Za najprimernejše navigacijsko omrežje se je pokazalo t.i. Universal Circulation Network, ki temelji na vidljivosti. Mere prostorske sintakse kažejo, da so navigacijska omrežja, ki temeljijo na središčnici, primernejša, če se upošteva vloga prostorske konfiguracije. Zato se je kot najprimernejše izkazalo navigacijsko omrežje Middle Point Relation Structure Segment Entrance.
Keywords: analiza grafa vidljivosti; indoor navigation; indoor path; iskanje poti; isovist; model navigacijskega omrežja; navigacija v zaprtih prostorih; navigation network; notranje poti; sintaksa prostora; space syntax; visibility graph analysis; wayfinding