Addressing the challenges to the introduction of battery energy storage systems in renewable energy utilisation systems - Jovanovikj, Eleonora (Journal of energy technology, 2024)
Prehod na trajnostne vire energije je sestavni del obravnave podnebnih sprememb in zagotavljanja dolgoročne okoljske odpornosti. Sistemi za shranjevanje energije iz baterij (BESS) igrajo ključno vlogo pri tem prehodu, saj zmanjšujejo prekinitve obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija. Vendar pa se široka uvedba BESS sooča s precejšnjimi izzivi, vključno z visokimi stroški izvajanja, vplivi na okolje, pomisleki glede stabilnosti omrežja in vprašanji upravljanja življenjskega cikla baterije. Ta članek sistematično raziskuje te izzive s pomočjo obsežne metodologije pregleda literature, ki združuje vpoglede iz strokovno pregledanih člankov, zbornikov konferenc in tehničnih poročil. Skupne teme in ponavljajoči se izzivi, povezani z izvajanjem BESS, so opredeljeni in kategorizirani, kar vključuje tehnične, ekonomske, regulativne in okoljske dejavnike. Poleg tega so učinkovite strategije za ublažitev in rešitve, predlagane v literaturi, analizirane in ovrednotene glede na njihovo izvedljivost in uporabnost. Ugotovitve poudarjajo pomen inovativnih pristopov, kot so rabljeni baterijski moduli, trajnostne proizvodne prakse, izvajanje naprednih operativnih strategij in algoritmov za napovedno vzdrževanje, pri izboljšanju izvedljivosti in učinkovitosti integracije BESS. Poleg tega so politične spodbude in sodelovanje z javnimi podjetji in upravljavci omrežij poudarjeni kot ključni za spodbujanje odpornosti in zanesljivosti omrežja. Ta raziskava prispeva k natančnemu razumevanju zapletenosti, ki je neločljivo povezana z napredovanjem trajnostnih energetskih infrastruktur, in zagotavlja dragocene vpoglede za oblikovalce politik, zainteresirane strani v industriji in raziskovalce, ki želijo obravnavati izzive uvajanja BESS v sistemih za uporabo obnovljive energije.
Keywords: electricity generation intermittency; environmental resilience; green transition; grid stability; okolje odpornost; prekinitve proizvodnje električne energije; stabilnost omrežja; široka uporaba; widespread deployment; zeleni prehod