Optical coherence tomography - Cvetko, Tomaž (Matrika, 2020)
Optična koherenčna tomografija je neinvazivna tehnika slikanja z visoko ločljivostjo, ki temelji na nizkokoherenčni interferometriji. V članku je izpeljan osnovni način delovanja v časovni domeni na podlagi dveh poenostavljenih modelov. V drugem delu se članek ukvarja z uporabo metode v biološke in medicinske namene, vpeljana je optična koherenčna tomografija v Fourierovi domeni kot potrebna izboljšava za hitrejši zajem slik. V zadnjem poglavju se članek posveča alternativnim virom kontrasta v slikah z optično koherenčno tomografijo in predstavljeno je, kako se lahko uporabi Dopplerjev princip za meritev tridimenzionalnih profilov hitrosti v sipajočih tekočinah.
Keywords: interferometrija; interferometry; optical coherence tomography; optics; optična koherenčna tomografija; optika