Windthrow factors - a case study on Pokljuka - Ogris, Nikica (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2004)
V raziskavi smo izdelali študijo primera vetroloma, ki je zajemala dve vrzeli,veliki 1,7 ha. V vrzelih je viharen veter podrl 44 dreves. Za primerjavo smo vzeli še 44 najbližjih stoječih dreves. Podrtim drevesom smo izmerili prsni premer, višino, širino in višino krošnje, število in debelino korenin, izračunali volumen koreninskega sistema ter vzeli izvrtek, s katerim smo ugotavljali trohnobo. Najbližje stoječim drevesom smo izmerili prsni premer, višino, širino in višino krošnje, število in debelino korenin. Analizopodatkov smo poleg statističnih obdelav izvedli tudi z metodami strojnega učenja v računalniškem programu Weka. Najpomembnejši dejavniki za podrtje dreves na mestu študije primera so bili: viharen veter (hitrost nad 17m/s), razmočena in plitva tla ter gozdni rob vrzeli. Rezultati raziskave so pokazali, da so pomembno vplivali k podrtju dreves tudi prsni premer, višina dreves in trohnoba.
Keywords: dejavniki; gozdarstvo; Pokljuka; trohnoba; vetrolom