Računalniški program za uravnoteženje letala - Pavlin, Stanislav (Strojniški vestnik, 2004)
Uravnoteženje letala je zelo odgovorno delo za varnost letala v letenju in pristajanju. Navadno se uravnoteženje letala izdeluje na diagramih zračnih prevoznikov, ki niso poenoteni. V načrtovanem času sprejema in odpreme letala zahteva uravnoteženje letala veliko hitrost in natančnost. Program za nadzor sprejema, odpreme in uravnoteženje letala je izdelan na letališču Split, ki je v skladu s standardi Mednarodnega združenja zračnih prevoznikov, definiranih v dokumentu Priročnik za letališki sprejem in odpremo. Program je uspešno uporabljen na letališčih: Split, Dubrovnik, Pulj, Zadar, Osijek in Knock na Irskem za zračne prevoznike in tipe letal, ki pristajajo na teh letališčih in za zračnega prevoznika Air Zimbabwe. Rezultat novega postopka pri računalniškem programu za uravnoteženje letala je univerzalni program, ki ustreza floti katerega koli zračnega prevoznika. Računalniski program so preskusili in odobrili zračni prevozniki: Croatia Airlines, Adria Airways, Austrian Airlines, ESA, LOT, Malev, Lauda Air, Air Loyd, Fischer Air, Condor in Duo Airways.
Keywords: Laitila; letala; security; varnost; uravnoteženje; programi računalniški