Proti meticilinu odporna bakterija Staphylococcus aureus domačega okolja (CA-MRSA) - Grmek-Košnik, Irena (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Okužbe z MRSA se pojavljajo tudi zunaj bolnišnic. Izvirajo iz domačega okolja in prizadenejo ljudi brez dejavnikov tveganja. Okužbe z MRSA, pridobljene v domačem okolju (CA MRSA), so pri sicer zdravih ljudeh lahko resne ali celo smrtne. CA-MRSA se razlikuje od bolnišničnih sevov MRSA. CA-MRSA je bolj občutljiva za antibiotike, ki niso betalaktamski. Ima drugačnepodtipe PFGE (angl. pulsed field gel electrophoresis) in vsebuje lahkoPanton-Valentin levkocidin (PVL), ki ga bolnišnični sevi MRSA ne vsebujejo. Metode. V Laboratoriju za medicinsko mikrobiologijo Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj delamo rutinsko epidemiološko analizo vseh bolnikov,pri katerih smo osamili povzročite ja MRSA. Primerjali smo značilnosti sevov MRSA, ki smo jih osamili pri bolnikih, ki so imeli dejavniketveganja za okužbo z MRSA, in seve iz kužnin bolnikov, ki niso imeli dejavnikov tveganja za okužbo z MRSA. Vsem sevom bakterije S. aureus smo določili občut jivost za antibiotike (penicilin, oksacilin, vankomicin, gentamicin, eritromicin, klindamicin, tetraciklin, ciprofloksacin, kloramfenikol, trimetoprim s sulfametoksazolom, rifampin). Vse seve bakterije CA-MRSA smo testirali na fusidinsko kislino in preiskali, ali proizvajajo stafilokokni enterotoksin (SE). Naredili smo makrorestrikcijsko analizo kromosomov z metodo gelske elektroforeze v utripajočem polju (PFGE). Značilnosti CA-MRSA smo primerjali z bolnišničnimi sevi MRSA. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih).
Keywords: antibiotic; Antibiotics; Antibiotiki; bacteria; bakterije; Community-Acquired Infections; Electrophoresis, Gel, Pulsed-Field; Elektroforeza gelska, pulzirajoče-polje; Infekcije, domačega okolja; Methicillin Resistance; Meticilinska rezistenca; Microbial Sensitivity Tests; Mikrobni, občutljivostni testi; odpornost; stafilokoki; Stafilokokne infekcije; Staphylococcal Infections; Staphylococcus Aureus