»Na ta način je moralo plemstvo seveda izgubiti v prebivalstvu sleherno zaupanje.« - Preinfalk, Miha (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2021)
Članek prinaša kratek pregled položaja plemstva v slovenskem prostoru. Najprej se osredotoči na povezavo med plemstvom in zgodovinopisjem, ki je bilo od srede 19. stoletja vedno bolj obremenjeno s siceršnjimi nacionalnimi boji. Izsledki kažejo, da je bilo plemstvo do srede 19. stoletja močno vpeto v slovensko družbo, tudi z uporabo slovenskega jezika, vendar je bilo nato prisiljeno v nacionalno opredelitev in se je večinoma odločilo za nemško stran. Članek zaključuje kratek pregled usode plemstva na Slovenskem po letu 1918
Keywords: 1700/1900; historiography; nacionalni boji; national struggles; nobility; plemstvo; Slovenian territory; slovenski prostor; zgodovinopisje