The cardiotoxicity of chemotherapy - Miolo, GianMaria (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. Kardiotoksičnost, ki jo povzroča kemoterapija ima raznolike zgodnje in kasne oblike. Zmanjšuje možnost učinkovitega zdravljenja z namenom ozdravitve pa tudi paliativnega zdravljenja. Onkološka zdravila, ki jih najpogosteje povezujemo s kadiotoksičnostjo so antraciklini, trastuzumab, 5-flurouracil in taksani. Nekatere oblike kardiotoksičnosti, ki jih lahko povzroča večina protitumorskih zdravil, pa avtorji redko opisujejo in navajajo. Velika verjetnost je, da bo širša uporaba novih bioloških zdravil privedla do odkritja drugih manj poznanih stranskih pojavov. Zaključki. Ker srce razvrščamo med organe z omejeno regeneracijsko sposobnostjo, je pomembno,da poznamo incidenco, klinično sliko in patogene mehanizme, ki so povezani s stranskimi učinki zdravil na srce. To nam lahko pomaga pri ugotavljanju, prevenciji in zdravljenju kardiotoksičnosti, ki jo povzroča kemoterapija. Ob novih načinih zdravljenja so nujno potrebne še nadaljnje raziskave.
Keywords: Adverse Effects; Anthracyclines; Antibodies, Monoclonal; Antineoplastic Agents; Antineoplastiki; Antraciklini; drug; Drug Effects; Fluorouracil; Heart; kardiotoksičnost; kemoterapevtiki; onkologija; Protitelesa monoklonska; Srce; stranski učinki; therapy; Toxicity; zdravila; zdravljenje