Socialna sprejetost srednješolcev v razredu in na socialnem omrežju Facebook - Špes, Tanja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2017)
Namen raziskave je bil preučiti odnos med socialno sprejetostjo v razredu in socialno sprejetostjo na Facebooku. Socialno sprejetost smo merili na dva načina, in sicer kot socialno preferenčnost in kot sociometrični položaj. Preverjali smo, ali so intenzivnost uporabe Facebooka, čas, preživet na Facebooku, in socialna preferenčnost v razredu pomembni pozitivni napovedniki socialne preferenčnosti na Facebooku. Dodatno smo preverili, ali se sociometrični položaj v razredu ujema s sociometričnim položajem na Facebooku. Za zbiranje podatkov smo uporabili Lestvico intenzivnosti uporabe Facebooka FBI in dve različici sociometrične preizkušnje; prva se je nanašala na sociometrični položaj učenca v razredu, druga pa na sociometrični položaj učenca na Facebooku. Vzorec je zajemal 188 učencev gimnazije, od tega 117 žensk (57,4 %) in 71 moških (34,8 %), njihova povprečna starost je bila 17,06 leta. Rezultati so pokazali, da je socialna preferenčnost v razredu pomemben napovednik socialne preferenčnosti na Facebooku in da sta sociometrični položaj v razredu in sociometrični položaj na Facebooku zmerno pozitivno povezana. Te ugotovitve so pomembne predvsem za načrtovanje preventivnih ukrepov, vezanih na učence, ki so zavrnjeni v razredu in na spletu, ter na učence, ki so žrtve nasilja.
Keywords: socialna sprejetost; razredi; social acceptance; classrooms; Facebook; sociometrični položaj; sociometric status; dijaki; high school students; spletna socialna omrežja; online social networks; adolescents; mladostniki; sociometric tests; sociometrične preizkušnje; Lestvica intenzivnosti uporabe Facebooka (FBI); Facebook intensity scale (FBI)