• SML — UPRAVA ZAINŠPEKCUSKE SLUŽBE Na klobase k privatnikom — da ali ne Samostojni obrlniki, ki proizva-jajo živila. morajo zagotoviti stro-kovni odvzcm in pošiljanje vzorcev svoje proizvodn je v preizkus organi-zaciji združcncga dela. določcni za preizkušanje živil. pod enakimi po-goji kot organizacije združenega dela. ki proizvajajo živila. Gre za preizkus surovin pred začetkom proizvodnjc živil za prodajo in pred izročitvijo v promet. prepričati pa se je tudi treba, če uslrezajo predpisom o zdravstvcni neoporečnosti. Klanje živali, obilclavo in predelavo mesa. mleka. r c in drugih živalskih proi-zvodov i istilnah in obratih kmeč-kega tu; štejemo za proizvodn jo živil. ki lamenjena za javno po-trošnjo M/.iroma ljudsko prehrano. V (l \iru kontrole izvajanja dolo-čil o Mgotavljan ju strokovnega odv- zcma in pošiljanju svojih izdelkov živil v preizkus pooblaščenemu labo-ratoriju v zasebnih gostinskih objek-tih in objektih kmečkega turizma je v novcmbru in začetku decembra 1983 pregledana večina objektov v vseh Ijubljanskih občinah. Skoraj pravi-loma jc vzorce odvzel veterinarski inšpeklor. kcr proizvajalci. razen treh. do inšpckcijskega prcgleda za to še niso sami poskrbeli. Največ je odvzetih vzorcev doma-čih pečenic in domačih prekajenih klobas za kuhanjc. ker suhih klobas in domačih salam zasebni gostinci šc niso izdclovaii ali pa se še sušijo na zraku in dozorevajo. Tc bodo šlc v analizo prcd upnrabo. Prcglcdanih jc 50 (pcldcset) gostišč. V 33 privatnih gostilnah in v 6 obratih kmečkcga tu-rizma je odvzctih 3*> vzorcev doma- čih mesnin. Dvaindvajset vzorcev je bilo neoporečnih. sedcmnajst pa jih ni ustrezalo določilom pravilnika o pogojih, ki jih morajo glede mikro-biološke neoporeenosti ustrezati ži-vila v prometu. V šestih primerih so bila živila higiensko oporečna. ker so vsebovala koagulaza pozitivne stafi-lokoke. v enajslih vzorcih pa so bili ugotovljeni mikroorganizmi v preve-likcm štcvilu ali Eschcric hia coli in jc ta živila dovoljcno uporabljati za pripravo živil. ki se toplotno obde-lajo najmanj pri temperaturi 70 sto-pinj Celzija v sredini izelka. To pa se pri pripravi pečenic in prckajenih klobas za kuhanje tudi doscže. V ostalih primerih bodo živila neškod-Ijivo uničcna. Pri akciji iidvzema dnmačih mc-snih izdelkov v zasebnih gostinskih obratih in obratih kmečkega turizma je ugolovljeno. da proizvajalci živil v teh objektih večinoma nc izpolnju-jejo določil 19. člena zakona o zdrav-stvencm oadzorslvu nad živili. Re-zultati mikrobioloških analii.' pa ka-žejo. da je v marsikatcrcm goslišču potrehno poskrbeli za uslreznejšo higieno pri izdelavi domačih pcčenic in klobas. Po ponovnem vzorčenju določi-lom pravilnika o pogojih, ki jim mo- rajo glede mikrobiološke neoporeč-nosti ustrezati živila v prometu. niso ustrezali vzorci v nasiednjih gostil-nah: — KREGAR. Kregar Zdenko in Katarina. Ljubijana. Litijska 28 — NOVAK Andrej, Ljubljana. Litijska 1 — ČOT, Bolha Francin Ana. Pi-java gorica 2. p. Škofljica — PRI URHU, Milavec Marjan, Tomišelj 10, p. Ig — BRICELJ Zdenka, Ljubljana. Na peči 35 — RUBIN. Alempije Markovič. Ljubljana. Tomačevska 9 — DUBOČICA-MOMA, Mom-čilo Jorgačcvic, Ljubljana, Zaloška 31 — PEČARIČ Jože. Ljubljana, Pod jezom 47 — PRI KOPAČU. Brezovica 90. p. Brezovica pri Ljubljani in — TURIST. Setnikar Marija, Topol 14. p. Medvode Vsem gostincem z ugotovljenimi oporečnimi domačimi mcsnimi iz-delki bodo izdanc urcditvehe od-ločbe za odpravo pomanjkljivosti. ki vplivajo na rczultat mikrobiološke analizc. (Mesečni informator 12-83) V. PEROVŠEK A. STEBF