Bioavailability-based environmental quality standards for metals under the water framework directive - Durjava, Mojca (Acta hydrotechnica, 2023)
Kovine so naravno prisotne v površinskih vodah. Z upoštevanjem biorazpoložljivosti izbrane kovine v vodnem okolju lahko bolj natančno predvidimo, kakšen učinek ima kovina na organizem. To nam omogoča, da izvedemo bolj zanesljivo oceno skladnosti koncentracije kovine v notranjih površinskih vodah z okoljskim standardom kakovosti za to kovino. Na biorazpoložljivost kovine v vodi poleg anorganskih in organskih ligandov, ki tvorijo komplekse, vplivajo tudi fizikalno-kemijski pogoji v vodi. Kovine se v vodnem okolju pojavljajo v različnih koncentracijah in oblikah. To se imenuje speciacija kovin. Biorazpoložljivost kovine v vodi je odvisna predvsem od speciacije. Običajno je raztopljeni prosti ion kovine bolj biorazpoložljiv kot ion kovine, vezan v kompleks. Tveganja, ki jih kovine predstavljajo za vodno okolje, so v okviru zakonodaje EU obravnavana tudi v Vodni direktivi (Council of the European Union, 2000), katere naloga je usmerjanje držav članic pri izboljšanju oziroma ohranjanju stanja vseh vodnih teles znotraj EU. Direktiva 2013/39/ES (Council of the European Union, 2013) v zvezi s prednostnimi snovmi na področju vodne politike dopolnjuje Vodno direktivo in Direktivo o okoljskih standardih kakovosti (Council of the European Union, 2008). Direktiva 2013/39/ES za nikelj in svinec okoljski standard kakovosti za letno povprečje (LP-OSK) v celinskih površinskih vodah zamenjuje z OSK za biološko razpoložljive koncentracije (LP-OSKbiorazpoložljiv). Na ta način je za celotno Evropsko unijo predpisan enotni okoljski standard kakovosti. To omogoča enotno ocenjevanje skladnosti za kovine za vodno okolje. V članku smo prikazali analizo podatkov monitoringa celinskih površinskih voda za nikelj in svinec ter preverili, kako uvedba LP-OSKbiorazpoložljiv vpliva na skladnost podatkov monitoringa za ti kovini. Pri tem smo izhajali iz podatkov monitoringa med letoma 2018 in 2021. Za izračun biorazpoložljivih koncentracij za nikelj in svinec smo uporabili model za oceno biorazpoložljivosti bio-met bioavailability tool v.2.3 (Bio-met, 2017). Za svinec smo za izračun biorazpoložljive koncentracije uporabili tudi enačbe (1), (2) in (3) (European Commission, 2019). Na osnovi izvedene analize priporočamo, da se za letno oceno skladnosti spremljanja celinskih površinskih voda, ki jo izvaja ARSO, namesto enačb za izračun koncentracije biološko razpoložljivega svinca uporabi model bio-met. Z uporabo omenjenega modela za oceno biorazpoložljivosti smo na področju vrednotenja okoljskih standardov kakovosti za kovine in njihove spojine zagotovili nadgradnjo ocene skladnosti kovin za površinske vode. To je omogočilo prenos zahtev Direktive 2013/39/ES, ki se nanašajo na biološko razpoložljive koncentracije kovin, v slovenski pravni red.
Keywords: bioavailability of metals; biorazpoložljivost kovin; environmental quality standards; monitoring; okoljski standardi kakovosti; površinske vode; surface waters; Vodna direktiva; Water Framework Directive