El Quijote de dos caras - Kalenić Ramšak, Branka (Linguistica (Ljubljana), 2008)
Leta 1605 je bil v Madridu objavljen Veleumni plemič don Kihot iz Manče, ki ga je podpisal Miguel de Cervantes Saavedra. Leta 1614 pa je bil v Tarragoni objavljen Segundo tomo del ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha (Drugi del veleumnega plemiča don Kihota iz Manče), ki ga je napisal in podpisal Alonso Fernández de Avellaneda. Objava apokrifnega Don Kihota je zastavila eno največjih ugank španske klasične književnosti - kdo v resnici je Alonso Fernández de Avellaneda? Kljub štiristoletnim raziskovalnim naporom cervantistov po vsem svetu, je skrivnostna identiteta apokrifnega avtorja ostala do danes nerazkrita. V začetku dvajsetega stoletja so v Neaplju našli rokopis avtorja Gerónima de Passamonteja z naslovom Vida y trabajos de Gerónimo de Passamonte (Življenje in dela Gerónima de Passamonteja, 1593), ki ga do poznih osemdesetih let kritika ni primerno obravnavala. Passamonte je po najnovejših raziskavah prav Avellaneda in zdi se, da je že na prvi del Cervantesovega Don Kihota vplival tudi omenjeni rokopis. Cervantes je leta 1615 objavil drugi del svojega viteškega romana. Večina študij, ki se loteva te teme, se ukvarja z osebo skrivnostnega avtorja in z zgodovinskim okoljem; veliko manj pa se jih loteva podobnosti in razlik med Cervantesovim in Avellanedovim delom. Pričujoči članek skuša na posameznih primerih osvetliti določene povezave med omenjenimi štirimi besedili.
Keywords: 16.st.; 17.st.; Cervantes Saavedra, Miguel de, 1547-1616; Don Kihot; Fernández de Avellaneda, Alonso; Pasamonte, Jerónimo de; Spanish literature; španska književnost; viteški romani