Efekt PTKU v močno donorsko dopirani keramiki BaTiO3 - Ule, Nina (Materiali in tehnologije, 2000)
Navadno izdelujejo upore s pozitivnim temperaturnim koeficientom upornosti (PTK-upore) s sintranjem nizko donorsko dopiranega ?$BaTiO_3$? na zraku. Koncentracija donorja ne sme preseči kritične velikosti (-0,3 mol.% med sintranjem na zraku), ki povzroči zaustavitev pretirane rasti zrn med sintranjem. S sintranjem v redukcijski atmosferi lahko povišamo kritično koncentracijo donorja, in tako dobimo močno donorsko dopiran ?$BaTiO_3$? z grobo zrnato mikrostrukturo. V grobo zrnatem ?$BaTiO_3$? lahko s poznejšo reoksidacijo z žganjem na zraku uravnavamo PTKU-efekt. V tem delu so predstavljeni rezultati raziskave PTKU-efekta v keramikah ?$BaTiO_3$?, dopiranih s koncentracijami La od o do 20 ml.%. Vzorci so bili sintrani v redukcijski mešanici ?$N_2$? z 1 % ?$H_2$? in pozneje reoksidirani z žganjem na zraku.
Keywords: ceramic; keramika; barijev titanat; električne lastnosti; mikrostruktura