Numerical determination of the carrying capacity of rolling rotational connections - Kunc, Robert (Materiali in tehnologije, 2007)
Pri uporabi velikih aksialnih ležajev se pojavljajo preobremenitve, ki povzročijo trajno deformacijo lezajnega kontakta. Plastična deformacija osnovnega materiala pod utrjeno ležajno površino začne rasti in lahko nastanejo mikrorazpoke na robu kaljene plasti ter njeno luščenje. Pri našem izračunu smo uporabili elastoplastični model, ki kombinira izotropno in kinematsko utrjevanje ter rast poškodovanosti materiala. Ta model omogoča sledenje spremembe elastoplastične napetosti in deformacije kot funkcijo števila ciklov. V članku je opisana eksperimentalna verifikacija opisanega numeričnega modela, ki ga lahko uporabimo za določitev prave nosilnosti ležajnega spoja za aksialne ležaje, ki delujejo pri majhni hitrosti.
Keywords: aksialni ležaji; napetosti; deformacije; utrujenost materialov; modeli