Elektrokemijske in površinsko analitične raziskave trdih nitridnih prevlek - Milošev, Ingrid (Vakuumist, 1997)
V zadnjem desetletju so postale trde prevleke, izdelane iz nitridov prehodnih kovin, nenadomestljiv način zašite pomembnih strojnih delov in orodij, izmed teh materialov najpogosteje uporabljamo prevleke TiN, kis se odlikujejo z izrednimi fizikalno-kemijskimi lastnostmi in privlačno zlato barvo. Čedalje večje zahteve posebnih industrijskih aplikacij so pripeljale do potrebe po novih materialih. Danes so že uveljavile prevleke, izdelane iz nitridov drugihprehodnih kovin (CrN, ZrN, AlN) ali njihovih kombinaci (TiZrN, TiAlN). Čeprav se trde prevleke najbolj pogosto uporabljajo v tribologiji, njihove izredne lastnosti, ki vključujejo visoko trdoto, dobro električno in toplotno prevodnost ter kemijsko stabilnost, jim ponujajo možnosti uporabe tudi v drugenamene. V članku bom predstavila nekaj izbranih primerov raziskav korozije trdih prevlek v vodnih raztopinah in pri povišanih temperaturah. Posebno pozornost bom posvetila kombinaciji elektrokemijskih metod in metod površinske analize.
Keywords: trde prevleke; elektrokemija; površinska kemija; površine; korozija