Sylvia Plath - a woman between Eros and Thanatos - Galle, Barbara (Acta neophilologica, 2005)
Nasprotja med radikalnimi feministkami in družino Teda Hughesa so v zadnjih desetletjih privedla do dveh diametralno nasprotnih mitov o Sylviji Plath: na eni strani podoba mučenice v patriarhalni družbi, na drugi podoba duševno motene ženske z neustavljivim gonom smrti. Obe interpretaciji življenja in dela pesnice se osredotočata predvsem na njeno zgodnjo smrt, pri tem pa zanemarjata gonilno življenjsko silo, ki prežema njeno poezijo. Članek s pomocjo psihoanalitične teorije izpostavi prevlado Erosa nad Tanatosom v življenju in poeziji Sylvije Plath, tako na ravni jezika kot strukture kot na pomenski ravni. Slovenska literarna kritika zaradi fizične oddaljenosti in časovnega odmika od škandalov bolj pristno odseva dvojnost Erosa in Tanatosa v pesničinih delih. Razvila sta se dva razločna tokova, od katerih prvi sledi morbidnemu determinizmu Teda Hughesa, drugi pa se uspe oddaljiti od nesrečnih okoliščin njene smrti in se osredotoči na inteligenco in radost mlade žene in matere.
Keywords: American literature; ameriška književnost; ameriška poezija; ameriške pisateljice; history of literature; literarna zgodovina; literarne študije; Plath, Sylvia, 1932-1963