The "when", the "where" and the "why" of the Neolithic revolution in the Levant - Gopher, Avi (Documenta Praehistorica, 2001)
Naraščanje količine podatkov o udomačitvi rastlin in vedno bolj natančna vprašanja raziskovalcev so v zadnjem desetletju omogočili, da na novo ovrednotimo neolitsko revolucijo in proces neolitizacije v Levantu. V članku izpostavljamo nekatere vidike časa" in "kraja" udomačitve rastlin ter menimo, da je bil izvor udomačitve rastlin na jasno omejenem območju jugovzhodne Turčije in severne Sirije. Predstavimo pogled na proces neolitizacije v Levantu in nekoliko pojasnimo drubeno okolje in motive za neolitsko revolucijo.
Keywords: archaeology; arheologija; neolitik; poljedelstvo; Levant; neolitizacija