SLOVANSKA KNJIŽNICA LJUBLJANA ■52862 'I /s cßy' Navodilo za osobje mestnega užitninskega zakupa Ljubljanskega, službujoče na linijah. □ □ □ § 1- Voditelji užitninskih uradov na linijah so prejemniki. Njim podrejeni so pregledniki. Prejemnikom in preglednikom podrejeni so pazniki in vajenci, vsi vkup pa upravnemu ravnateljstvu. § 2. Prejemnik izgotavlja bolete ter prejema denar. On mora biti zvest, pošten, pravičen, vseskozi dostojnega obnašanja in s strankami uljuđen. Dohodke in izdatke užitninskega urada smatrati mora za uradno tajnost in zato ne sme proti nikomur govoriti o njih. S podrejenim mu osobjem ravnati ima uljudno, vendar pa s primerno strogostjo in resnobo. Nikomur izmed osobja naj ne daje prednosti pred drugimi. Isto tako naj nikogar ne rabi za nobena kakršna koli zasebna opravila. Uradovanje pričeti in končati ima o določenih urah; stranke naj kolikor mogoče urno odpravlja. § 3. Za uradovanje prejemnikovo veljajo naslednja poglavitna določila: a) Užitnini podvrženo blago naj po vrsti, kakor je bilo napovedano, zapiše v register „Užit-ninskih plačilnih bolet", preračuni po tarifi užitnino, izgotovi boleto ter jo izroči stranki proti plačilu užitninske pristojbine. b) Zneske do K 1'20, ki se plačujejo od blaga, ktero je namenjeno konsumu, vpisuje naj v register „Malih plačilnih bolet“ ter strankam potrjuje s takimi boletami. c) Tranzitno blago naj se vpisuje v tranzitni register ter naj od vsakega takega blaga zahteva, da se položi odpadajoča užitnina. Izjeme sme dovoljevati le, kadar ga je pooblastilo upravno ravnateljstvo, ker bi sicer v slučajih neizterljivosti moral dotično užitnino plačati sam. č) Tranzitno blago sme po preteku 24 ur izstopiti iz mestnega užitninskega okrožja le tedaj, ako je boleto podaljšalo upravno ravnateljstvo. V vsakem takem slučaji naj prejemnik zneske o količini blaga, ktero je izstopilo, zapiše s številkami in črkami. d) Prejemnik paziti mora tudi na to, da pazniki, ki pobirajo tlakarino od strank, isto sproti pravilno vpisujejo in brez odlašanja spravijo v za to namenjeno pušico, od ktere naj vedno on hrani ključ. V ta namen se mu je po večkrat na dan prepričati o pravilnem poslovanji paznikov, pred premeno službujočega osobja pa iz pušice pobrati gotovino, ktera se mora popolnoma ujemati z vpisi paznikov. Znesek potem prejemnik po urah pravilno vpiši v „Vpis tlakarine“. e) Glede polaganja računov ter oddajanja denarja ravnati se ima prejemnik po ukrepih upravnega ravnateljstva. § 4. Vsakemu večjemu užitninskemu uradu pri-deljen je po jeden preglednik, ki dobiva navodila od upravnega ravnateljstva. V obče so njegove dolžnosti sledeče: a) primerjati bolete z napovedanim blagom glede kakovosti in količine; b) paziti na to, da se pri uvažanji ne napove premalo, ali pri izvažanji za povračilo več blaga, kakor ga je vstopilo, in šele ako je užitnini podvrženo ali za povračilo sposobno blago v soglasji z napovedjo in z boleto, naj jo preglednik podpiše in stranko odpravi; c) opravljati posel pri pregledu in ogledu v slučajih, kadar je treba večje izvežbanosti, zlasti če je treba izmeriti posodo ali določiti težo užitnini podvrženega blaga, in pa pri preiskavi blaga, če je sum, da se je kakovost blaga napovedala takšna, ki spada pod nižjo tarifno postavko. č) pregledovati tranzitno blago, ki se vozi iz mesta, prepričevati se o kakovosti in količini istega ter dotično boleto s svojim podpisom potrjevati; d) paziti na to, da pazniki prejeto tlakarino redno vpisujejo, o čemer naj se večkrat prepriča, ter gledati na to, da se noben voznik ne odtegne plačilu pod pretvezo, da je tla-karine prost; e) izvrševati nočne revizije, kadar mu upravno ravnateljstvo to naroči. § 5. Pazniki, oziroma vajenci, morajo prideljeno jim službovanje pazljivo in vestno opravljati, službene ukaze in naredbe svojih predpostavljenih ra-dovoljno in brez ugovorov izvrševati. Nasproti občinstvu morajo se obnašati spodobno in uljudno, strankam na njihova vprašanja podajati točna in umevna pojasnila ter izogibati se vsemu, kar bi v stanu bilo izzvati po nepotrebnem prepire. § 6. V službenem občevanji med sabo in s svojimi predpostavljenimi posluževati se morajo izključno slovenskega, v službenem občevanji s strankami onega deželnega jezika, v kterem so bili ogovorjeni, sicer pa tudi vselej le slovenskega jezika. Nepotrebnega besedovanja naj se ogibljejo. § 7. Pazniki imeti morajo na sebi, kadar so v službi uradno čepico in obleko, kteri jim je izročil upravni urad užitninskega zakupa in kteri se morata v slučaji izstopa ali odpusta iz službe vrniti upravnemu uradu. § 8. Pazniki morajo službo na krajih, ktere jim odkaže ravnateljstvo, vselej točno ob določeni uri nastopiti in ves po njegovi odredbi odločeni čas tam ostati. Vsak paznik ima se, kadar službo nastopi in premeni, uljudno prijaviti pri prejemniku one linije, v ktere okrožji mu je upravno ravnateljstvo odkazalo službovanje. Menjavanje v službi stoječega osobja vrši naj se strogo o določenih urah. Pregledniki naj pazijo, da se bode v službi stoječe osobje pravilno menjavalo ter naj o tem dajö poročila upravnemu ravnateljstvu. § 9. Paznikom je strogo prepovedano zapuščati kraj, kjer jim je služba določena. Prepovedano je dalje v službi obiske sprejemati, v službo pse s seboj jemati, v službi spati in na linijah po dnevi (§ 15.) kaditi. Pazniki, ki bi v službi kupovali užitnini podvrženo blago ali prejemali od strank kake darove, izgube službo. § io. Pri pregledavanji mora osobje užitninskega zakupa ravnati vestno in previdno, da s premetavanjem blaga ne prouzroči strankam nikake škode. Odpiranje ter zapiranje zabojev, sodov itd. je stvar stranke. § H- Pri odpravljanji blaga, ki je bilo naznanjeno za odmerjenje užitnine, mora dotični uslužbenec pred ogledom stranko vprašati, če je prav naznanila in če nima pri sebi nič drugih užitnini podvrženih predmetov. Prestopke, ki se zgode na linijah, je takoj naznaniti prejemniku; stranko, zasačeno pri prestopku na prepovedanem potu, je spremiti k najbližjemu užitninskemu uradu, ali pa, če je vmes drug paznik, do tega paznika in mu jo izročiti z naročilom, da jo on spremi k užitninskemu uradu. Če je vmes več paznikov, spremi vsak paznik stranko do svojega soseda, poslednji paznik pa k užitninskemu uradu. S strankami je pa tudi v teh slučajih dostojno in uljudno ravnati. § 12. Pri spremljevanji, ktero odreja prejemnik, ni dovoljeno spremljano blago med vožnjo skladati ali prekladati ali pa drugo blago pribirati, ker ima izstopiti isto blago, ktero je bilo pri vstopu naznanjeno. Pazniki morajo se vselej, kadar spremljajo, strogo ravnati po ti določbi. § 13. Pri spremljevanji posluževati se je po možnosti najkrajših potov. Po izvršenem spremljevanji vrni se dotični uslužbenec brez odlašanja naravnost na svojo linijo. Pregledniki naj pazijo, da se bodo spremljevanja vršila v tem zmislu in brez nepotrebnega cepljenja močij. § H. Kadar so po noči zaprte prečnice, obvezani so uslužbenci užitninskega zakupa odpirati jih vsakemu, kdor se pelje iz mesta in plača tlaka-rino ali se izkaže, da je plačila prost; onim, ki se peljejo v mesto brez blaga, ki je užitnini podvrženo, pa potem, ko so plačali predpisano tla-karino. Voz z užitnini podvrženim blagom po noči nikakor ni puščati v mesto (§ 15.). § 15. Uradne ure na linijah mestnega užitninskega ozemlja so od 1. aprila do 30. septembra od petih zjutraj do osmih zvečer, od 1. oktobra do 31. marca pa od polusedmih zjutraj do sedmih zvečer. Užitnini podvrženo blago sme se samo o teh urah uvažati v mesto. Izven teh ur je vsakemu zabraniti uvažanje užitnini podvrženega blaga. Izjeme dopuščene so le pri osebah, ki dohajajo z vlaki, ako imajo pri svoji prtljagi užitnini podvržene predmete, in pa pri druzih potnikih glede blaga, ki ga nosijo s seboj. K § 16. Prestopke v službi kaznuje direktorij, odnosno upravno ravnateljstvo užitninskega zakupa — po tem, kakšni sb in kolikokrat so bili storjeni — ali z ukorom, ali z denarno globo, ali pa celo z odpustom iz službe. Paznik, ki ostane vkljub posvarilu malomaren ali mlačen v službi, se odpusti. § 17. Naredbe, ktere v slučaji potrebe ali v popolnitev tega navodila direktorij užitninskega zakupa ali pa upravno ravnateljstvo razglasi z okrožnicami, imajo isto veljavo, kakor to navodilo. Užitninska tarifa za mesto Ljubljano. Davek d Užitnini podvrženi predmeti •fS’šS doklade N K h i Rum, arak, rozolija, punčeva esenca, likerji in vse druge sladke opojne pijače 1 hi 14 14 2 Špirit 1 „ 14 14 Opomba: Ob wozu v Ljubljano se štejejo k tej postavki firnež iz vinskega cveta, politura za mizarje, dišeči cveti, tinktura, esence in sploh vse z ingrediencijami mešane teko- čine, v kterih je glavna snov špirit. 3 Žganje 1 „ 7 06 4 Vino 1 „ 12 656 5 Vinski mošt in vinska brozga . . . 1 9 26 < 6 Sadni mošt 1 » 3 54 7 Medica 1 „ 2 23J 8 Pivo ob wozu 1 „ 4 18 Ob izdelovanju piva je plačati užitninski davek po zato določenih predpisih. 9 Kis 1 „ 2 068 10 Klavna živina, voli, biki, krave in teleta, stara nad eno leto .... 1 kom. 15 54 V Ljubljani ni plačati davka za klavno živino ob wozu, marveč plačati je še-Ie pred klanjem. 11 Teleta do enega leta 1 a 2 94 12 Ovce, ovni, koze, kozli in koštruni . 1 „ 1 028 13 Jagnjeta do 14 kg, kozlički, prašički do 5 1 „ — 56 14 Prašički od 5— 1 „ 1 68 15 Prašiči nad I9'l2kg brez razlike . . 1 » 4 41 16 Sveže meso brez razlike, posamezni deli mesa zaklane živine, osoljeno in posušeno meso, salame in klobase 100 kg 8 ll2 17 Krotka perotnina: purani, gosi, race, kapuni itd 1 kom. 132 oi ►C/) cL Užitnini podvrženi predmeti era, za tero je oločen davek Davek in doklade N K h 18 Kokoši, piščeta in golobje .... 1 kom. — 4/ 19 Divjačina: jeleni 1 „ 4 62 20 Divji prašiči od 17 kg naprej in šare-njaki 1 , 3 476 21 Mladi divji prašiči, srne, divje koze 1 „ 1 51 ‘ 22 Zajci 1 „ — 172 23 Razsekani jeleni in razsekana črna divjačina 100 kg 4 48 8 24 Divja perotnina: fazani, divji petelini in ruševci 1 kom. 252 25 Jerebice, divje gosi, divje race, kiju- nači, jerebi in divji golobi . . . 1 „ — 132 26 Liske, potaplavke, kozice 1 „ — 48 27 Drozgi, brinjevke, prepelice, škrjanci 1 duc. 88 in druge užitne ptice — 28 Ribe (žlahtne) in lupinarice, ki niso posebej navedene, iz morja, rek, potokov, jezer in ribnjakov, sveže, marinirane, osoljene, okajene, potem ribja jajca, sardine in sardele 988 v olju 100 kg 6 29 Navadne ribe iz rek in morja, klini, polenovke, slaniki, sardele itd., raki, polži, žabe, ostrige, morski pajki 100 „ 36 8 in morski raki 3 30 Riž 100 „ 6 988 31 Moka, kaša, škrob, kruh in vse drugo pecivo 100 „ — 864 32 Žito v zrnju — — — 33 Oves v zrnju 100 „ — 60 34 Seno, slama, otrobi, rezanica . . . 100 „ — 32 35 Zelenjava kakor cvetno zelje, špar- 100 „ geljni, grah, fižol v stročju, kumare — 456 36 Sveže sadje, jagode, maline, sveže 100 „ 88 8 smokve, kostanj in orehi .... — 37 Suho in vloženo sadje 100 „ 2 18 Zap. štev. Užitnini podvrženi predmeti [era, za tero je oločen davek Davek in doklade K h 38 Surovo maslo, maslo, gosja mast, stearin, stearinova kislina, lojene, stearinove in parafinove sveče . . 100 kg 6 988 39 Loj, surov in prekuhan, tolšča, glicerin 100 „ 6 244 40 Mast, slanina in mozeg 100 „ 6 74 41 Milo 100 „ 7 14 42 Sir 100 „ 6 824 43 Jajca 100 Kom. — 132 44 Vosek, voščene sveče in izdelki iz voska 100 11 256 45 Olje laško, konopno, laneno, repino 100 „ 3 744 46 Druge vrste olja za kurivo, oljkino, mandelnpvo, makovo, orehovo, palmino in kokosovo olje .... 100 „ 1 m3 3 744 47 Trda drva, borov in brinjev les . . — 292 48 Mehka drva in butarice . . . . . 1 ,, — 17 49 Oglje 100 kg — 264 50 Premog in koks 100 „ 864 ^ « Tarifa mestarine (štantnine), ki jo plačuje proti sprejemu bolete vsak prodajalec v mestu ljubljanskem na vsakdanjem trgu in ob tržnih dnevih Plačilo v denarjih od Imena reči od kterih se plačuje mestarina voza z ! S perot-nine v tropah i I2 •H, stojnice is 1 3 .s £ I ►o (štantnina) \ ko- njema 1 1 1 1 ko 50 kom. v i n a r j e v Jajca A _ 3 Krompir, repa, pod-zemljice, zelje, sveže sadje . . 10 Vsaktero meso . . 20 — 20 Predivo .... - 3 Žito 18 36 k Perotnina .... — — — — 6 6 — _ Perotnina v tropah 18 36 Med 18 36 — 6 S — — _ r — Lesena roba . . . — — — 3 — — — — Ježice 18 36 — — V- — — — — Sir — — — 18 — — — — Moka Suho sadje . . . 18 36 — — — — — — — Lončarska roba 10 A Vino 36 70 — — — — v — Brinje 10 20 — — Drva 3 10 10 — — — — — — Les 14 20 X Deske (dilje) . . . 14 20 — Apno 14 20 S Oglje 14 20 — — — — -- — — t— Seno, slama, nästelj 18 28 — — — — _ ’ — — X 'S Vse drugo tukaj neimenovano blago brez razločka 10 18 - Slovanska knjižnica | 6K M J B 2862 } 66009002031 coBiss e