GOSPODINJA IN MATI Leto I942-XX 25. marca Štev. 13 DOM Gospodinja je preveč obremenjena Ko ee zjutraj družina rezide po delu na polje, v tovarno v šolo, oetane gospodinja sama doma Toda njeno razpoloženje je pogostokrat vse prej kakor veselo. In kako tudi nel Miza je vsa polita s kavo, skodelice in lončki so vse povsod, v spalnicah 30 postelje razmetane, obleka leži po vseh kotih, umazani čevlji ležijo pod posteljo. Povsod je, kakor da bi divjal vihar Več ur neumornega dela bo treba, preden »pravi vse spet v rel. I11 to se ne godi !e včasih, ampak dan za dnem. leto za letom odkar si je ustvarila dom.. V začetku se je jezila, opominjala, celo prosila. Ko je končno «poznala. da vse skupaj nič ne pomaga, se je pač vdala v svojo usodo In molče «e muči dan za dnem, dokler «e ne bo nekega dne pod bremenom zrušila. • Ali temu ni moffoče odiomoči? Kio je kriv, da se mora gospodinja tako mučiti, ko za to svoje enolično, neprestano delo niti ne žanje tiobene hvaležnosti, saj se zd: vsem, da pač mora tako biti. V velik: meri je gospodinja temu snma kriva. Sama bi bi'la morala svoje otroke tako vz?o-jiti, da bi jih, ko «o doraščali. počasi pritegnila k delu. Naučiti bi jih bila morala, da bi ne čakali samo, da jim bodo drugi stregli, ampak da morajo tudi sam; drugim pomagati. V poznejših letih je težko posamezniku vcepiti to miselnost. Otrokom bo v veliko korist in materi bo prihranjenega mnogo truda, če jih bo že v zgodnji mladosti navadila na red in na to, da si bodo znali sami postreči. Ne samo deklice, tudi dečki morajo pomagati materi in jo razbremeniti. In to ne samo včasih, če se jim ravno zljubi, ampnk stalno in po cisto določenem redu. Ne smejo pri tem misliti, da storijo materi kakšno uslugo pač pa, da je to njihova dolžnost. Če bi vsak družinski Član svoje stvari eam pospravil. kšumela< mimo občudujočih gledalcev. Namesto srajce stare ženske po kmetih še nosijo »ošpeteljne« ali nekakšne spodnje jopice v obliki bluze, ki je gosto nabrana okrog vratu in se zapenja le pri vratu z enim ali dvema gumboma. Dolgi rokavi so gladki in ožji, le za narodno nošo široki in gosto nagubani okrog zapestja ter okrašeni s čipkami. Tako perilo ni niti več praktično niti zdravo. S predolgimi krili so ženske pometale ves prah in blato, posebno kadar so morale hoditi po stopnicah. Ob deževnem vremenu je lahko samo enkrat oblekla čisto spodnje krilo in že je bilo vse blatno in zamazano, ko se je vrnila. Ker pa za pranje vsak dan ni časa, si lahko mislimo, koliko nesnage se je v več tednih nabralo. Spodnja krila so ženske že zato menjavale le v daljših razdobjih, ker je bilo dosti več dela z njimi, kakor z današnjim lahkim in kratkim perilom, zlasti še, če je bilo treba krila naškrobati. Tako sem nekoč brala o ženski (pa ne iz naših krajev), da je za svojo narodno nošo potrebovala dvanajst spodnjih kril, ki jih je oprala le na vsakih reci in piši petnajst let! Tudi z zdravstvene strani niso taka spodnja krila preveč umestna, ker so se ženske le prerade preveč pritegovale okrog pasu, kar pa je sila nezdravo za notranje dele telesa. P6RUTNINA Opravki za danes in jutri Zdaj je Jas. Kdor si hoče priskrbeti jar-čic, ki bodo v jeseni začele nesti, ko bodo stare kure prenehale, mora nasaditi kokljam v marcu in aprilu. Kdor ima res odlične nesnice in preizkušenega petelina, naj podloži njihova jajca sedaj v zgodnči spomladi in naj ne čaka na poznejši čas. Ako pa vaše kokoši slabo nesejo, morda samo do 120 jajc na leto, je bolje, da kupite valilna jajca pri priznanih perutninarjih odnosno v kakem kokošjerejskem selekcijskem središču, kjer vzrejajo dobre, čistokrvne plemenske kokoši. Valilna jajca rjavih štajerk, ki so za kmečke razmere najboljše gospodarske kokoši, dobite po znižani ceni pri kmetijskem oddelku Visokega komisariata. Seveda je treba jajca pravočasno naročiti pri občini. Jajca za valjenje. Valilna jajca morajo biti sveža, t, j. ne nad 14 dni stara. Čim bolj sveža so, tem zanesljivejši je valilni uspeh. Jajca, ki ste si jih nabavili od drugod, morate prenesti previdno domov. Nikakor ■e ne smejo na vožnji pretresti, ker se s «tresenjem potrgajo vezi, ki drže rumenjak v sredini jajca. Preden iih nasadite, morajo Vsaj en dan mirovati. Jaica domačih nesnic označite г datumom, kdaj so bila znesena ter jih shranite na hladnem in ne presuhem prostoru. Vsak dan jih ie treba obrniti. Valilna jajca ne smejo biti preveč podolgovata, pa tudi ne preveč okrogla. Biti morajo 60—63 g težka, čista in brez najmanjših razpok. Njih lupina mora biti popolnoma gladka in bela (pri štajerkah). Jajca 6 hrapavo in obročkasto lupino, predrobna odnosno izredno debela (ki imajo največkrat 2 rumenjaka) niso za nasad. Tudi onesnaženih jaic ne kaže podkladati. Umivati jih namreč ne smemo, da ne uničimo fine voščene plasti, ki obdaja jajce. Zanesljive koklje. S kokljami je v tem času velik križ. Ko jih ne bomo potrebovali, jih bo na pretek. Zdaj pa jih je težko dobiti. Mlade kokoši niso preveč zanesljive va-lilke. Ako je le mogoče, nasadimo le starejšim živalim, ki so se že v prejšnjih letih odlikovale kot zanesljive matere. Koklia, ki namerava obsedeti, poseda v gnezdu in našopiri perje, če ee ji približamo, in ako io dvignemo z gnezda, ga zopet kmalu poišče. Kdor pa ima puro, io lahko vsak čas prisili sedeti, dokler seveda sama ne nosi. Puro položimo na gnezdo, v katerega dene-mo 3—5 jajc, nakar poveznemo nanîo košaro tako nizko, da je prisiliena sedeti na jajcih. Vsako drugo jutro io dvignemo, da se nasiti, napije in otrebi. Po 4 do 5 dneh že lahko spoznamo, ako namerava obsedeti. Nato ji odvzamemo jajca in ji podložimo prava valilna. Lahko nasadimo kokošja (22 do 25), račja (15—18), purina (16—18) ali pa gosja jajca (10—12). Pura vztrajno in rada vali. Tudi nam vali dvakrat in tudi večkrat zaporedoma. Boljše valilke ko enoletne mladice, so dvo- in večletne pure. V krajih, kjer imajo volilni stroj, oddamo valilna jajca v valjenje in piščance izročimo v varstvo k o p u n.u , ki je kaj zanesljiv vodnik kurjega naraščaja in rad prevzame materinske dolžnosti. Zvečer mu podtaknemo 3—4 enodnevne piščance, zjutraj pa še druge. Prav nič se nam ni treba bati, da jih bo zapustil. Gnezdo in prostor. Gnezdo uredimo v bolj mračnem in skritem prostoru, kjer vlada mir in kamor ne prihajajo druge kokoši, pa tudi ne mačke in podgane. Enakomerno topla in ne premrzla klet ali kak drug miren prostor v pritličju je najprimernejši prostor za valilko. Gnezdo uredimo kar na tleh. Biti mora dovolj veliko, vsej 40X40 cm. Ako so tla betonska ali lesena, položimo nanje kos travnate ruše, nato praprot, ki odganja mrčes in po vrhu kratko čisto slamo ali seno. Gnezdo obdamo z zidaki ali lesenim obodom. Prava koklja si bo gnezdo še sama popolnoma uredila. Preden jo nasadimo, se prepričaimo, če nima morda mrčesa. V tem primeru ji potresemo med perje prašek proti mrčesu. V toplem gnezdu se namreč silno razmnožijo pršice in kurje uši, ki valilko silno nadlegujejo, da večkrat predčasno zapusti gnezdo. Koklji podložimo do 15 kokošjih jajc. Ako je žival večja in vreme toplo, pa tudi več. Nega In krmljenje koklfe. Kokljo moramo redno vsak dan ob določeni uri — najbolje opoldne — previdno dvigniti z gnezda in nakrmiti. Tudi jo odnesemo iz kleti na prosto, kjer se najé, napije in otrebi. Nekateri polože posodico e hrano koklji pred gnezdo, kar pa ni priporočljivo, ker mora koklja vsak dan k ure, poleti pa celo % ure z gnezda. Jajca se moraio namreč vsak dan nekoliko ohladiti. Koklje krmimo samo z zrnjem (koruzo). Mehka hrana povzroča mehko blato in zato koklja večkrat onesnaži jajca v gnezdu. Piti ji damo čisto vodo. Tudi jI poskrbite prašno kopel, kamor se koklia naiprej zateče, ko jo spustimo na prosto. Kdor jo lahko spusti na vrt, opazi, da si takoi poišče ob sončni steni gredico in se v rahli zemlji okoplie. Medtem ko je koklia na prostem, pregledamo gnerdo in iejca ter odstranimo event. nesnago. V primeru, da ie kakšno jajce onesnaženo, ga obrišemo s su- 10Ï ho krpo, strjeno blato pa previdno odstranimo v topli vodi, nakar položimo ie mokro jajce zopet v gnezdo. Čez teden dni. 7. don valjenja pregledamo jajca v temnem prostoru proti luči, da se prepričamo, ali so oplojena ali ne. Ker bi se iz neoplojenih jajc itak nič ne izvalilo, jih seveda odstranimo in še lahko uporabimo v kuhinji odnosno pokrmimo kuram. Ako smo podložili dvema kokljama, in smo našli pri pregledu večje število neoplojenih jajc, združimo oplojena pod eno kokljo, drugi pa podložimo sveža valilna jajca. Ta prvi pregled je nujno potreben in ga kaj lahko izvršimo. Petrolejko ali električno žarnico obdamo s črnim papirjem ali z lepenko, izre-žemo v sredini luknjo, nekoliko manjšo kot je jajce, nakar pogledamo posamezno jajce proti luči. Neoplojeno jajce je povsem prosojno kot sveže, rçri oplojenem pa opazimo temno liso in pri zelo močni luči event. tudi krvne žilice, ki se razpletajo na vse strani Neoplojena jajca moramo odstraniti tudi zaradi tega, ker se začne v njih vsebina razkrajati in gniti. Gnijoče jajce pa lahko okuži še ostala zdrava in oplojena. Umni pe-rutninar pregleda jajca vdrugič 15. dan. Ta- krat že lahko spozna, aH je v jajcu zarodek živ ali mrtev. Jajce z živim zarodkom je proti luči pogledano zelo temno, ono z mrtvim pa dokaj svetlejše. Po 21 dneh. Piščanci se izvalé v 21 dneh. Včasih najdemo pod kokljo nororojenčka že 20. dan, včasi pa se piščanec izvali Sele 22. dan. Ali naj pustimo izvaljene piščance pod kokljo, dokler se ne izvale prav vsi? Ne. Treba jih je kokljl sproti odvzeti in odnesti na topel kraj k štedilniku. Piščance položimo v lonec s perjem ali pa v škatlo. Ako bi jih pustili pod kokljo, bi katerega zmasti-la, ker postaja žival nemirna in nestrpna, se v gnezdu prestopa in pri tem kaj lahko zmasti nebogljenčka pod seboj. Nepotrpežlji-va koklja tudi zapusti predčasno gnezdo, ker hoče odpeljati izvaljene piščance na prosto. Seveda ne smemo koklje pri odvzemu piščancev prepogostokrat vznemirjati. Zadostuje, da pregledamo 21. dan zjutraj in event. popoldne, morda še v tretjič proti večeru, in to povsem mirno in previdno, da koklje ne vznemirjamo. Pri tem opravilu odstranimo z gnezda prazne lupine. Piščancem ne damo 36 ur po izvaljenju nobene hrane niti pijače. — Podrožniški. Domači vrt Kar hitimo vrtnariti ! Z delom v zelen jadnem vrtu tako dolgo ne moremo začeti, dokler je zemlja mokra, lepljiv« Obdelovanje zemlje ima namen izboljšati, zrahljati jo. V mokrem obdelovana zemlja se sprime v grude, včasih trde ko kamen. Razumljivo je, da rastlina v taki zemlji ne uspeva. Pravilo o obdelovanju v euliem ne velja samo za pomlad, marveč za vse leto; ne samo za štihanje, tudi za okopavenje. Letos bo — če ne bo še posebnih mo-čav — zemlja sodna za obdelovanje konec tega meseca. Kdor v jeseni ni preštihal vrta, naj to nemudoma stori Ne pozabi naj podkopati mnogo hlevskega gnoja. Ko je zemlja ravno pograbljena, je treba vrt nanovo razdeliti. Za gredico pustimo 1.20 m prostora, pot računamo tako široko, koiikor nahodimo г nogama vštric — približno 20 cm. Širina gredice — 1 20 m — je najbolj primerna zato, ker se s pota z lahkoto doseže do sredine gredice pri pletju, okopavanju itd. Važno je tudi, da leže gredice letos v drugo smer kakor so ležale lani, to pa zaradi zemlje, ki se pri obdelovanju med letom kolikor toliko zvleče na to ali ono stran m površina vrta tako ni ravna. Razori ali pota med gredicami so med letom tako rekoč mrtvi, ker na njih nič ne raste. Če letos vrt raz. delimo prav tako kakor lani, pridejo razori na ista mesta — ta zemlja postane sčasoma preveč slaba. Da to preprečimo, menjamo lego gredic. Pa tudi — vedno enako urejen vrt poetane sčasoma dol» gočasen. »Ko je vrtna zemlja pripravljena za posevek, ne sme ostati niti uro prazna!« je vrtnarski rek, ki velja še prav poseb. no za sedanji čas. Zdaj posejemo vse, kar je proti poznim slanam odporno. Od dveh načinov eetve — setev na široko in setev v vrste — je na vrt bolj priporočljiv drugi način, pač zato, ker «ta nletev in okopavanje tako mnogo lažja Tudi seme lažje pokrijemo z zemljo, ker ni tnko raztreseno. Vrste za sejanje zaznamujemo z »žaganjem« zemlje z vrtno vrvico ali z zaznamovan jem vrste ob vrvici s klinom. »Žagamo« zemljo tako, da kdo na vsakem koncu gredice pritiska z klinom vrvico k tlom in jo poteza k sebi in od sebe. Poleg eetev, omenjenih v zadnji, 11. številki, nss čaka ureditev grede za beluš ali špargelj. Ta letos sicer ne bo še dal pridelkfl — razen lepega zelenja za vaze — vendar se ga izplača gojiti zlasti, ker na gredico, kjer je vsejan, lahko vedno sadimo vmesne sadeže in je torej prostor dobro izrabljen. Rabarbara je trajna zelenjadnica. ki jo ta mesec okopi jemo in zagnojimo. Če imamo gredico jagod in je v jeseni nismo ureAili, storimo to zdaj. Rastline razredčimo, prekopljemo zemljo med njimi in jo zagnojimo. Ali pa vse rastline poberimo z grede, gredo preštihajmo ter po-gnojimo in najlepše sadike posadimo v vrste nazaj. .Prav tako preredčimo, okop-tjemo in nagnojimo vse vrste dišavnic. Ob lepih sončnih dneh ne pozabimo zelenjadne kleti, ki nas je vso zimo za-kladala s sadovi našega vrta. Preglejmo zelen jad, ki je še v njej, gnilo odstranimo in jo porabimo čimprej. Klet pa za par opoldanskih ur odpnmo, da se prezrači. Od gospodinje je odvisno, ali ie dom !ep. prikupen ah ne. Lep okras hiši so cvetlice, katerih pri spomladanskih delih ne pozabimo. Na prosto lahko že sejemo lepoti'Čni mak. rezedo. kopurinke, lupin"", dišečo grahovico. Zdaj je ča? za sajenje lepotičnega grmičevja in trajnih cvetlic. Če imamo vrtnice, jih obrežimo tako, da pustimo pri vsaki vejici tri očesa. Lončnice presadimo. Če jih hočemo razmnožiti, narežemo podtakn jence, ki jih vtaknemo v z mivko napolnjen lonček. Tega postavimo med okno. kamor sije sonce. Kdor ljubi cvetje gomoljastih begonij, naj gomolje brž posadi v z zemljo napolnjene lončke. Te naj postavi na Î>rimerno topel prostor in pridno naj za-iva. Hitimo z vrtnim delom — že trka mali traven Kuhinja Grahova omaka. Posušen grah zberem ie zvečer in ga namočim, drugi dan ga operem, pristavim z mrzlo voao in sku ham do mehkega. Kuhati se mora dobri dve uri. Kuhan grah pretlačim skozi sito in denem na svetlorjavo prežganje, ki sem ga napravila i/ masti, sesekljane čebule, zelenega petršilja in žlice moke. Potem zalijem grah г vodo, v kateri «e je kuhal, pridenem t lovorov list in kuham ♦e 10 minut. Omako lahko okisam ali pa ludi ne. Leča za prikuho. Lečo zberem že zvečer in jo v mrzli vodi namočim. Da se ►olj zmehča, pridenem vodi žličico jedil-»e sode. Drugi dan lečo operem, pristalim z mrzilo vodo in skuham do mehkega. V kožici razbelim malo masti, zarumenim drobno sesekljano čebulo in stresem lečo z vodo vred na prežganje ter dobro zmešam in pustim še četrt ure vreti. Nazadnje lečo okisam s kisom ali limoninim sokom. Zeljni zvitki. Zeljnato glavo razdelim na posamezne liste. Večjim listom pore-žem štoričke. Potem te liste jjoparim z osoljenim kropom in jih pustim pokrite 5 minut stati Potem liste razprostrem po deski in na vsak list namažem žlico ali dve praženega riža. Nadevane tiste zvi-jem skupaj, povežem z nitko, jih prav hitro opečem na obeh straneh na razbeljeni masti. Opečene liste zložim drugega poleg drugega v kožico, polijem z nekaj žlicami kroj>e in pokrile pražim do mehkega. Če je treba, jim med praženjem prilivam po žlici kropa. Klobasice podam s kislo repo o