Vloga in pomen izseljenskih knjižnic - Švent, Rozina (Knjižnica, 2007)
V članku so predstavljeni rezultati ankete, ki je bila razposlana določenemu številu slovenskih izseljenskih knjižnic z namenom, da bi ugotovili zatečeno stanje teh knjižnic (predvsem v kakšnih pogojih delujejo) in gradiva, ki ga hranijo. Na podlagi pridobljenih podatkov bi Narodna in univerzitetna knjižnica oz. bolj konkretno Zbirka tiskov Slovencev zunaj RSlovenije, v prihodnje tudi zastavila svojo večjo aktivnost. Naš končni cilj je, da bi se tudi izseljenske knjižnice postopoma vključile v skupno bazo, tj. vzajemni katalog. S tem bi v večji meri izpopolnili tudi fond slovenike, ki izhaja po svetu, saj se nam le-ta, zaradi majhnih naklad in razpršenosti po vseh kontinentih sveta, pogosto izmuzne.
Keywords: knjižnice; knjižnično gradivo; slovenski izseljenci; ankete; analize