Izzivi kolposkopije v dobi HPV - Mlinarič, Marko (Zbornik - Izobraževalni dan programa ZORA 5, 2014)
Kolposkopija je pomembna diagnostična metoda, ki jo ginekologi uporabljamo pri svojem delu. Kljub temu, da je najbolj znana kot preiskovalna metoda pri diagnosticiranju in razločevanju sprememb na materničnem vratu (MV), ima pomembno vlogo tudi pri diagnosticiranju sprememb v vagini in na vulvi. Ne glede na uvajanje novih preiskovalnih metod za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu, je njeno pomembno mesto v diagnostičem procesu nesporno. Kot vsaka druga diagnostična metoda, tudi kolposkopija zahteva ustrezno opremo, znanje in čas ter kritično vrednotenje dobljenih rezultatov. V dobi testiranj pacientk s spremembami na materničnem vratu na prisotnost visokorizičnih tipov HPV se je spremenilo tako število opravljenih kolposkopij kot tudi pričakovanja preiskave.
Keywords: Colposcopy; Kolposkopija; Maternični vrat, novotvorbe; Okužbe, papilomavirusne; Papillomavirus infections; Preprečevanje in nadzor; Prevention and control; Uterine cervical neoplasms