CMOS low-power, fully-programmable Gaussian/Trapezoidal fuzzy membership function generator - Azizian, Sarkis (Informacije MIDEM, 2025)
V tem članku je obravnavana zasnova nove prilagodljive strukture za fuzzy funkcijski generator (MFG). Glavna prednost predlaganih vezij je možnost hkratne izdelave vseh trapeznih, Gaussovih, S in Z oblik. Cilj je bil v prvi fazi dosežen z dvema povezanima diferencialnima paroma, ki ustvarjata Gaussovo, S in Z obliko. Nato je bila s pomočjo izboljšanega vezja Min/Max izdelana trapezoidna oblika z ostrimi robovi. Vezja so zasnovana tako, da omogočajo izdelavo vseh oblik z možnostjo popolnega programiranja naklona, jedra in višine. Te lastnosti, skupaj z majhno aktivno površino in majhno porabo energije, omogočajo, da se to delo uporabi v fuzzy logičnih krmilnikih (FLC). Rezultati simulacije po izdelavi za tehnologijo TSMC 0,18 µm CMOS potrjujejo pravilno obnašanje zasnovanih vezij. Na podlagi rezultatov je poraba energije celotne strukture 54 µW pri napajalni napetosti 1,8V.
Keywords: fuzzifier; fuzzy funkcija; fuzzy logic controller; fuzzy membership function; krmilnik fuzzy logike; min/max circuits; min/max tokokrogi