Samospoštovanje, zadovoljstvo s partnerskim odnosom in anksiozna navezanost kot napovedniki romantičnega ljubosumja (na Facebooku) - Koprivnik, Lina (Anthropos (Ljubljana), 2022)
Namen naše raziskave je bil preveriti, kako samospoštovanje, zadovoljstvo s partnerskim odnosom in anksiozna navezanost napovedujejo različne dimenzije ljubosumja ter ljubosumje na Facebooku. Prav tako smo želeli preučiti še interakcijo med anksiozno navezanostjo in trajanjem partnerskega odnosa pri napovedovanju različnih vidikov ljubosumja. V raziskavi je sodelovalo 139 udeležencev, ki so izpolnili vprašalnike samospoštovanja, zadovoljstva s partnerskim odnosom, navezanosti v bližnjih odnosih in ljubosumja. Rezultati kažejo, da le anksiozna navezanost statistično pomembno napoveduje vse vidike ljubosumja. Prav tako smo ugotovili, da je interakcija med anksiozno navezanostjo in trajanjem partnerskega odnosa statistično pomembna le v primeru napovedovanja vedenjskega ljubosumja in ljubosumja na Facebooku. Dobljeni rezultati so bili le delno v skladu z zastavljenimi hipotezami. Izpostavljene so tudi pomanjkljivosti raziskave ter možnosti za nadaljnje raziskovanje.
Keywords: anksiozna navezanost; anxious attachment; Facebook; jealousy; ljubosumje; relationship satisfaction; samospoštovanje; self-esteem; zadovoljstvo s partnerskim odnosom