Vpliv načina življenja na omilitev negativnih učinkov vsakodnevnega dolgotrajnega sedenja - Jakše, Boštjan (Šport (Ljubljana), 2017)
Aktualne raziskave dokazujejo, da ima vsakodnevno dolgotrajno sedenje pomembne negativne učinke na zdravje in umrljivost ljudi. Prav tako so analize raziskav pokazale, da negativnih učinkov vsakodnevnega dolgotrajnega poklicnega sedenja, sedenja doma, pred televizijo, v šoli, med transportom in prostočasnimi dejavnostmi na umrljivost iz katerihkoli razlogov ne more nadomestiti niti redna večurna vadba. Številni strokovnjaki so zato preučevali različne strategije za omilitev vsakodnevnega sedenja in ugotovili, da imajo družba, delodajalec in posameznik številne možnosti pri soočanju s posledicami sodobnega načina življenja, ki poleg vsakodnevnega dolgotrajnega sedenja vključuje tudi telesno nedejavnost, nezdravo prehranjevanje in druga odklonska vedenja. Namen članka je podrobneje predstaviti problematiko negativnih učinkov vsakodnevnega dolgotrajnega sedenja in različne načine za njeno omilitev. Praktične rešitve za večino ljudi predstavljajo različni ukrepi na sedečih delovnih mestih, telesno dejavnost v prostem času, zdravo prehranjevanje in nasploh zdrav način življenja. Ta med drugimi vključuje tudi kontrolo vnosa alkohola in soli, odsotnost kajenja, zadosten spanec in ustrezen odziv na stresne situacije.
Keywords: dolgotrajno sedenje; healthy nutrition; mortality; physical activity; prolonged sitting; sport; šport; telesna dejavnost; umrljivost; zdravje; zdravo prehranjevanje