Dvodimenzionalno modeliranje toka s prosto gladino - Četina, Matjaž (Acta hydrotechnica, 2000)
Najprej so opisane teoretične osnove dvodimenzionalnih (2D) globinsko povprečnih modelov PCFLOW2D in PCFLOW2D-CURVE. Temeljne enačbe kontinuitete, ohranitve gibalne količine ter transporta turbulentne kinetične energije na enoto mase in stopnje mjene disipacije so rešene s pomočjo numerične metode končnih volumnov. Prikazanih je več primerov izračuna tokov; stalni tok v ožini reke Idrijce, dvodimenzionalni tok reke Savinje v Laškem, nestalni tok po porušitvi pregrade v hipni razširitvi in tok zaradi plime in oseke v sistemu treh mehiških pacifiških lagun Jitzamuri, Agiabampo in Bacorehuis. Primerjava rezultatov z meritvami v naravi in na fizičnih modelih je pokazala zadovoljivo ujemanje
Keywords: curvilinear coordinates; dam-break wave; depth-averaged model; dvodimenzijsko matematično modeliranje; globinsko povprečni model; Idrijca River narrow; krivočrtne koordinate; Laško; mehiške lagune; Mexican lagoons; ožina Idrijce; porušitveni val; Savinja; two-dimensional modelling