Kemični motilci endokrinega sistema - Gramec, Darja (Farmacevtski vestnik, 2019)
Za številne spojine tako naravnega kot sinteznega izvora je znano, da motijo delovanje endokrinega sistema in imajo posledično škodljiv vpliv na zdravje posameznika. Izpostavljenost motilcem endokrinega sistema je povezana s številnimi boleznimi sodobnega časa, kot so debelost, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, neplodnost pri ženskah in moških ter rakave bolezni. motilci endokrinega sistema delujejo po različnih mehanizmih: (i) motijo sintezo, metabolizem, transport ali izločanje endogenih hormonov, (ii) vežejo se na izbrane endokrine receptorje, na katerih so agonisti ali antagonisti, ali (iii) vežejo se na membranske receptorje in povzročijo negenomske učinke. V tem preglednem članku bomo predstavili delovanje motilcev endokrinega sistema, zlasti učinkovin, v estrogenskem, androgenem, tiroidnem in glukokortikoidnem sistemu ter njihov vpliv na zdravje človeka.
Keywords: androgeni receptor; endokrini sistem; estrogenski receptor; motilci endokrinega sistema; učinkovine