Net-public sphere research - Dahlberg, Lincoln (Javnost (Ljubljana), 2004)
V zadnjem času je veliko razprav obravnavalo možnosti interneta za spodbujanjein širitev javne sfere neformalnega racionalno-kritičnega komuniciranja med javnimi zadevami in uradnim odločanjem. Teh razprav ne spremlja izčrpno empirično raziskovanje. Tako potekajoča teoretska razprava o javni sferi kot sestava interneta iz dinamičnih interakcij, kulturnih kontekstov in družbenih institucij otežujeta empirično preskušanje. Kljub tem težavam je nekaj pionirskih raziskav poskušalo razjasniti odnos med internetomin javno sfero. Avtor ponuja kritičen pogled na zgodnje raziskave, v katerem opozarja na tri ponavljajoče se metodološke probleme - normativno konceptualizacijo javne sfere, primerno za kritično analizo, izboljšanje prehoda med teorijo in empiričnim vrednotenjem ter ustreznost pojasnjevanja raziskovalnih izsledkov - in možne rešitve: specifikacijo kriterijev javne sfere na osnovi Habermasove teorije komunikativne racionalnosti, identifikacijo občutljivih indikatorjev, ki omogočajo prehod med kriteriji in prakso, ter primerjalne študije primerov.
Keywords: javnost; javna sfera; communication; komuniciranje; množične komunikacije; odločanje; teorija komunikacij; informacijska tehnologija; information technology; računalniška omrežja