Avignonski kvintet - Durrell, Lawrence (knjige, 2022)
Durrellov preplet petih romanov, Avignonski kvintet, ki spada med najzanimivejše umetnine 20. stoletja, prvič izhaja v slovenskem jeziku. Naslov spominja na Aleksandrijski kvartet, ki je bil deležen velike pozornosti že takoj po izidu. Temelji, na katere je avtor postavil konstrukcijo metafikcije Kvinteta, zasnovane kot menipejske satire in palimpsesta, izhajajo iz Kvarteta, vendar je pahljača še bistveno bolj razprta: sega od razpršenega pripovedovalca in sestavljenih ter medsebojno prepletenih junakov romana, do romanesknega dogajanja po načelih kvantne mehanike. Durrell poglobljeno, pogosto izzivalno, vendar z inteligentnim humorjem ustvarja literaturo s poglabljanjem v razsežnosti mnogih bistvenih tem, ki so vznemirjale tudi 20. stoletje: religija, herezija, umetnost, književnost, zgodovina, gnosticizem, misticizem, filozofija, psihologija in psihiatrija, samomor, ljubezen, seksualnost, z njo tudi incest.