Povezanost rezultatov doseženih v izbranih telesnih merah in testih gibalnih sposobnosti z oceno tekmovalne uspešnosti pri rokometaših - Šibila, Marko (Šport (Ljubljana), 2019)
V prispevku prikazujemo razmerje med oceno igralne kakovosti rokometašev ter rezultati, ki jih igralci dosegajo v parametrih sprinterske hitrosti, odrivne moči, sprinterske vzdržljivosti in pokazateljem VO2max. V raziskavi smo zajeli 239 rokometašev, starih med 15 in 31 let (20.13 +- 3.03). Njihova povprečna telesna višina je bila 187.54 +- 6.29 cm in telesna masa 88.36 +- 10.51 kg. Glede na igralna mesta so bili merjenci razdeljeni v sedem skupin. 11 slovenskih rokometnih trenerjev z mednarodnimi izkušnjami je posamezne merjence razvrstilo po kakovosti v enega od petih razredov. Na podlagi dobljenih rezultatov lahko sklepamo, da so pokazatelji sprinterske hitrosti, odrivne moči, sprinterske vzdržljivosti, VO2max, hitrost strela s tal in v skoku ter telesna višina in masa statistično značilno pozitivno povezani z oceno tekmovalne uspešnosti - to velja tako za celotno skupino kot tudi za posamezna igralna mesta. Izmed posameznih spremenljivk najvišjo in značilno pozitivno povezanost s tekmovalno uspešnostjo kažeta oba strela ter skok iz polčepa in skok z nasprotnim gibanjem. Količina podkožne tolšče in endomorfna komponenta somatotipa sta v največji meri v značilni negativni povezanosti z oceno tekmovalne uspešnosti.
Keywords: anthropometry; antropometrija; competitive performance; gibalne sposobnosti; handball; motor abilities; motorika; rokomet; sport; šport; tekmovalna uspešnost; telesne mere