The phenotypic plasticity of Glyceria fluitans growing over the water/land gradient - Kržič, Nina (Acta biologica slovenica, 2004)
Amfibijska vrsta Glyceria fluirans se pojavlja v presihajočem ekosistemu Cerkniškega jezera, kjer se poplave izmenjujejo s sušnimi obdobji. Vrsta porašča širok pas na prehodu iz vode na kopno. Na podlagi nekaterih anatomskih, morfoloških, biokemijskih in fizioloških analiz rastlin na prehodusmo ugotavljali fenotipsko plastičnost vrste. Plavajoči listi so bili debelejši, z obsežnejšim aerenhimom, nižjo vsebnostjo klorofila a+b in višjim razmerjem med klorofiloma a in b. Relativna vsebnost UV-B in UV-A zaščitnih snovi na listno površino se med proučevanimi oblikami ni bistveno razlikovala kar kaže na saturirane vrednosti. Izmerjeni parametri fluorescence so odražalinemoten privzem energije, saj so bile vrednosti potencialne in dejanske fotokemične učinkovitosti ter fotokemičnega in nefotokemičnega dušenja podobne na celotnem prehodu iz vode na kopno.
Keywords: Cerkniško Jezero; Chlorophyll; Ecosystem; ekologija rastlin; Ekosistem; Fresh Water; Glyceria fluitans; Growth And Development; Klorofil; Plants; Rastline; rastlinstvo; Sladka voda; Ultravijolični žarki; Ultraviolet Rays