Telovadba na delovnem mestu - Dišič, Mitja (Šport (Ljubljana), 2017)
Med glavne značilnosti sodobnega načina življenja sodijo nezadostna telesna dejavnost, prekomerno in nepravilno prehranjevanje ter podvrženost stresnim situacijam. Kljub temu da neprestano hitimo, preživimo veliko časa v dolgotrajnih prisilnih držah, kamor sodi tudi sedenje. Preveč sedimo, tako doma pred TV in računalnikom kot v avtu in službi. Veliko ljudi ima sedeče delovno mesto, kjer so prisiljeni presedeti ure in ure. Negativne posledice sedenja na zdravje se lahko omili z rednim izvajanjem ustreznih gimnastičnih vaj, najbolje vsak dan na delovnem mestu. V prispevku smo predstavili sklope primernih razteznih in krepilnih gimnastičnih vaj, ki so lahko vsebina 10 minutnih aktivnih odmorov med delovnim časom. Prikazali smo sklope prostih vaj in vaj ob steni, vaje s pomočjo elastike, mize ter stola.
Keywords: active break; aktivni odmor; delovno mesto; krepilne gimnastične vaje; raztezne gimnastične vaje; sedenje; sitting; sport; strengthening gymnastic exercises; stretching gymnastic exercises; šport; work