er 211/1908 Iteo. 19. -JO J0R5KI GOSPODAR List za povspeševanje kmetijstva v slovenskem Primorju. Ureduje Dominko Viljem, ravnatelj slovenske kmetijske šole v Gorici v p. Izdaja »Goriško kmetijsko društvo« v Gorici — Korenski trg št. 2. List izhaja v začetku in v polovici vsakega meseca ter stane 3 K na leto. Udje »Goriškega kmetijskega društva« dobivajo list brezplačno. 1 Zornik Gorica, Gosposka ulica št. 11 priporoča najtopleje svojo veliko zalogo vsakovrstnega modnega blaga, perila, pletenin, zimjke rute, šerpe, čevlje, kožuhovine itd. - Anton Kuštrin .v Gorici, (v lastni hiši) Gosposka ulica štv. 25, priporoča svojo veliko trgovino jedilnega blaga po najnižjih cenah. Postrežba točna. Pošilja po železnici in pošti po naročilih. Za naročila iz de-šele zadostuje dopisnica. lil. Po vet-a j v Gorici na Travniku priporoča svojo izborno trgovino. Ivan Kravo® Gorica na Kornu. Priporoča svojo sedlarske izdelke za lahko ali pa težko vožnjo. p. d d N c3 o a > os "3 rs d a to ŠS i-l Denar prihrani kdor kupi izgotovljeno pohištvo pri 3333333033333333 BNTON BREŠC9K Gorica, Gosposka ulica št. 14 Via Signori lastna hiša kateri ima v zalogi najbogatejšo izbero pohištva vseh slogov,' za vsaki stan, priprostega in najfi-nejega izdelka. Različno po-hištvo iz železa, podobe na CD ^ 2 c ® tt tr S CD ?fl N si šipe a in platno, ogledala, žime in platno. 3333 o E3 P? C ►3 CD B o a o Ž. CD V * tf ¥ naslednik Karola Cufer, prva in ■ A nf f 8 1A pAlv edina slovenska kleparnica v Go- iVll^IlJ ll^K rici> ulica de!la Croce št" 8 iz" AJ\/kjMtW M. MAVia vršuje vsa stavbena in galanterijska dela po načrtih. Posebno se priporoča vsem kmetovalcem za: mehe za žveplanje po zadnjem sistemu, škropilnice za leitrijol, jjoiivainite za vrte. Novost: ventilatorji za dimnike. Poprave se izvršujejo točno in po zmerni ceni. Svoji k svojim! Odprto pismo. Dne 2. decembra je jubilejni dan. Ta dan praznoval se bode po celej Avstriji na izredno slovesen način. Na predvečer vršile se bodo razsvitljave z umetnimi ognji. Prosim toraj vsa ona si. županstva katera "niso še poslala svojega naročila, da to nemudoma store, da bode mogoče ista pravočasno izvršiti. Dalje prosim, da pošlje vsako županstvo svojega moža po blago. Z odličnim spoštovanjem FERD/ MAKUC, pooblaščen in priznan pyrotelinik Gorica. ^.(JVav------------- DENDRIN (Karbolinej v vodi raztopen.) Najboljše sredstvo za pokončevanje mrčesa in rastlinskih zajedalk na sadnih drevesih, katero se je jako dobro obneslo po zimi leta 1908. — Spričevala, navodila in uzorci se pošiljajo na zahtevo brezplačno. Tovarna za izdelovanje karloliheja R. Avenarius, Am-stetteu, Nižje Avstrijsko. Dobi se pri: H. Hansbrandt v Trstu via Cecilia 12 in pri Goriškem kmet. društvu v Gorici - - ---^rAr^^—^--- J. Kopač svečar Gorica, ulica sv. Antona 7. priporoča voščene sveče, med najboljših vrst; zajamčeno pravi pitanec za čebele. Cene tako nizke, da izklučujejo vsako konkurenco. A. Primožič, slovenski optikar Gorica na Kornju priporoča slav. občinstvu svojo veliko zalogo optičnih Izdelkov in vicer vsake vrste očal. barometre, toplomerje, daljnoglede, povečevalna stekla, tehtnice za mošt, mleko itd Sprejema naročila in poprave in poiilja na dom. Ivan Bednarilk v Gorici, via della Croce6, priporoča svojo knjigoveznico. Železna orala, koja potrebujejo le polovico vlačne moči od navadnih, lahko vodljive, pripoznane od prvih naših kmetovalcev za najbolje, se dobivajo v moji zalogi tukaj. Njih uzo-rec, kakor tudi uzorec mojih škropilnic proti peronospori se dobi v zalogi kmet. društva v Gorici. Uljudno 6se priporočam za odjemanje. ZIVIC i DRi. Trst, Trgovinska ulica št. 2. Peter Cotič čevljarsk mojster v Gorici Raštel št. 32 in Gosposka ulica štv. 1. Zaloga vsakovrstnih čevljev za odrasle in otroke. Naročila z dežele se po pošti dostavljajo. Ph. Mayfarth-ove in dr. tvornice gospodarskih in vinarskih strojev na Dunaju, II. Taborstrasse 71. Nagrajeni v vseh državah z več ko 600 zlatimi, srebrnimi in častnimi kolajnami. Ilustrovani ceniki in mnogobrojne pohvale v dokaz. Preprodajalci in zastopniki se iščejo povsodi kjer še nismo zastopani. Najboljše vinske stiskalnice so naše stiskalnice „Ercole", najnovejšega in zvrstnega sestava s strojem za dvostrcfki in trajni pritisk; jamčimo da se sok popolnoma iztisne-bolj ko pri vseh drugih stiskalnicah. Hidravliške brizgalnice „Syphouia" so najboljše. Delujejo same. — Posode za grozdje, sadje, plugi za vinograde, sušilnice za sadje, ročne stiskalnice za seno, mlatilnice za seno, mlatilnice za pšenico, čistilnice za žito, rezalni stroji za krmo in ročni malni za žito, razne velikosti, in še razni drugi gospodarski stroji. — Izdelujejo in prodajajo z jamstvom kot posebnost najnovejše, izborne, priznane in odlikovane —1 kg ovsenega zdroba. Žrebetom, ki izvirajo od bolj lenih pasem, kakoršne se redč navadno na kmetih, da se lahko namesto ovsa pše-ničnih otrobov, preš ali tropin i. t. d. Ta krmila naj se poškrope ali namočijo najpoprej v vodi, zmeša naj si jih med rezanico in vsuje potem v žleb. Posoda, v kateri se gornja krmila namakajo, mora biti vedno snažna, zato naj se jo potem, ko se jo je opralo, namaže ali opere po vrhu včasih tudi z apnenim beležem. V drugem letu naj se poklada žrebetu manj ovsa, pa nekoliko več sena. Da bi se pokladalo seno samo, tudi bi ne bilo prav, ker dobi žrebe po preobilem uživanju sena prevelik trebuh ali vamp in postane leno. Poleti pa je paša za žrebeta prvi pogoj. Če se jih redi v hlevu, naj se jim poklada izven suhe klaje tudi nekoliko ovsa, me-teljke ali lucerne, esparzete ali pa nemške detelje. Napaja naj se po vsakem krmenju s čisto a ne premrzlo studenčnico. Če se poklada zelena krma, je najbolje, da se napaja še nekoliko pozneje in ne takoj, ko je žrebe pojedlo krmo. Poleg sena naj se mu da včasih tudi korenja. Korenje naj se razseka ali razreže na drobne kose, pomeša med oves in tako poklada. Da ostanejo žrebeta ješča in da bodo laže prebavljala, naj se jim daje tudi malo soli, nikar pa ne preveč. Hlev, v katerem so žrebeta, ne sme biti premrzel, kakor tudi ne pregorak ; biti mora tudi suh, posebno pa tlak, ker drugače se pokvarijo kopita. Lojtrenca ali jasli in korito ne smejo biti preveč na visokem, ker če je vse to preveč na visokem, se konju hrbet preveč zlekne. Pri mladih konjih je treba zelo paziti na čistočo. Žrebe naj se večkrat skrbno oštriglja, z vodo opere in dobro odrgne. Da se privadi žrebe vzdigavanju nog ali podkovanju, naj se mu večkrat noge privzdigne in potolče na podplat kopita s štrigljem ali kladivom. Ravna naj se ž njim vedno lepo. Mlade konje naj se izroči v oskrbovanje le zanesljivim osebam, ki nimajo navade tepsti ali dražiti jih, kajti žrebe se kmalu navadi grizti, brcati i. d. in če bi se ga hotelo odvaditi, treba je zato mnogo truda in potrpežljivosti. V tretjem letu starosti naj se žrebce loči od kobil. Ko je žrebe staro 2 '/2 leti ali ko je premenjalo zobe, naj se ga skuša privaditi na uzdo in opravo ter naj se ga vprega v voz z drugim starejšim konjem. Pri urjenju mladih konj v vožnji je glavna stvar lepo in potrpežljivo ravnanje, a paziti se mora tudi zelo na to, da se konja ne oplaši in če se je oplašil, naj se ga zlepa opozori, če se upira ali je štatljev, naj se mu taka slabost če je mogoče takoj izbije iz glave. Ko dela, naj se mu da nekoliko več ovsa. Ko se ga misli ukrotiti, naj se mu krme ne odtegne, kajti to je napačno. Nastopi naj se raje takoj z ostrostjo, a vendar zlepa, kajti zgrda se tudi pri konju ne doseže ničesar. S petini letom konj doraste, konji težkih pasem celo poprej in takrat se ga rabi lahko za vsako delo. Žrebce naj se skopi, ko so stari 3 leta, izroči naj se pa skapljanje vselej le izurjeni osebi. Če pašnikov za konje ni, izredi se dobrega konja tudi v hlevu, gledati in skrbeti pa je, da se mlad konj veliko giblje na prostem, zato se ga mora spustiti vsak dan na prosto, da se dodobra izpre-hodi in zleta. „Kmet". Novi nevarni boiezni na krompirju. Kraljevo ogrsko poskuševališče za rastlinsko fizijologijo in phy-topathologijo je poročalo pred kratkim v „Landw. Zeitung" naslednje: Nedavno smo opozorili naše kmetovalce na novi in nevarni bolezni, ki sta se pojavili na krompirju in sicer na krtovičenje ali krčevico krompirjevega listja in na bolezen, ki se pojavlja v obliki kolobarcev na gomoljih. Obe bolezni, ki sta se prikazali na krompirju, prizadeneta lahko precejšnjo škodo, zato se nam zdi zelo potrebno, da opozorimo kmetovalce še za časa na pretečo nevarnost. Že pred nekimi leti se je pojavila v Nemčiji neka bolezen na krompirjevem zelišču ter se je tam precej razširila, a kolikor je nam znano, pojavila se je tudi na severozapadu Ogrske. Ta bolezen je znana pod imenom „Blattrollkrankheit" ali po naše bi se reklo „krto-vičenje listja" in provzroča jo neka glivica, ki spada v vrsto „Fusa-rium". Bolezen, ki preti tudi ogrskemu krompirju, se pojavlja na naslednji način : Koncem junija, še laže v juliju in avgustu se zapazi na krompirjevem zelišču, da se vršni listi v smeri listnih reber zvijajo ali krtovičijo, pozneje pa se začne zvijati tudi rob listov navznotraj in spodnja stran lista, ki se obrne vsled tega navzgor, je nekako rumenkasta in včasih celo rumenordeča.Zgornji listi začnejo veneti in tem slede drugi niže stoječi. Ko se je ravnokar pojavila ta bolezen, zmenil se je le malokdo zanjo, kajti bolni grmi so obrodili skoraj toliko, kolikor zdravi in tudi posebne razlike v debelosti krompirja ali gomo- ljev ni bilo. Če pa prerežemo gomolj, ki je zrastel na bolnih grmih; blizu popka, zapazimo, da so tam se nahajajoče cevčice večidel rumenkaste. Enake barve so večinoma tudi cevčice v steblih, posebno pa one na dolnjem delu istega. Ako se tak bolan krompir vsadi, se bo zdelo, da je zelišče zdravo a če se opazuje natančno, se zapazi, da isto v rasti zaostaja, listi na njem se začno krtovičiti in postanejo ru-menordeči, zelišče usahne prej nego ono pri zdravem krompirju. Ako tak grm izrujemo, najdemo spodaj sicer zarod ali krompir, ki pa ni debelejši od orehov in lešnikov, in med tem pogostoma tudi tak, ki ni debelejši od grahovih zrn. Če se vzame krompir z bolnih grmov v roko in pa potiplje, je mehkejši od onega, ki je zrastel na zdravih grmih in pogostoma se gomolji ne drže več podzemskih živic ali pritlik, ampak so ločeni in pričenjajo poganjati. Ako se porabi slučajno tak krompir za seme, gomolji sicer poženejo, razrastejo se pod zemljo na gosto kakor nekak zmeden svitek, obstoječ iz mnogoštevilnih živic in korenin, a na površino pride zelišče redkokedaj. Če bi se tudi zelišče prikazalo, je isto zelo revno, listi se prično kmalo krtovičiti in postanejo ne le ru-menordeči, ampak raznobarvni in celo temno in modrordeči. Imeli smo priliko videti tak bolan krompir v Pudmericzu: krompir ni imel gomoljev. a če jih je pa kateri imel, niso bili debelejši od graha, toraj ni bilo mogoče niti govoriti o kakem pridelku. Da se izognemo tej bolezni, je edino, da skrbno odbiranto krompir za seme. V ta namen naj se zaznamuje bolne grme že na njivi meseca julija in avgusta, ker se spozna takrat najlaže, kateri grmi so bolni. Na zelišče bolnih grmov naj se priveže belo ali barvano nit, ali pa naj se vtakne poleg njih kaka palica in izkoplje one grme prej, nego se izkoplje ali izorje drug krompir. Ves tak krompir naj se dene posebej. Za seme naj se rabi izključno le krompir z zdravih grmov! Ako se hoče naročiti krompir za seme drugod, naj se naroči najpoprej le kakih 100 gomoljev od one vrste in izroči v preiskavo poskuševališču. Druga nevarna bolezen so .kolobarci, ki se nahajajo na gomoljih in ki jih provzroča neka vrsta bakterij. Ako prerežemo tak bolan krompir ali gomolj, zapazimo '/2 do 1 cm globoko pod krompirjevim lu-bom nekak rujav obroček ali kolobarec, kateri se napravi vsled raz-krojevanja cevčic v gomolju in ki se podaljšujejo tudi v steblo. Sicer zapazimo tudi pri zdravem krompirju tak kolobarček oziroma cevčice tam, kjer prehaja meso v lub; ti obročki pa so vselej brez barve in niso nikdar rujavi. Ako je bil krompir le malo napaden od te bolezni, zapazimo na njem, ako ga prerežemo počez v bližini popka, črnkaste rujave pikice ali proge, ki leže razločno v cevkinih povezkih krompirjevih ali v obročku in če prerežemo gomolj podolgem skozi krompirjev popek, zapazimo, da so bolne cevčice rujave barve. Ako tak krompir vsadimo, zbole tudi krompirjeve kali, ki so v zvezi z gomoljem potom cevčic. Pogostoma zapazimo, ko je krompir pognal, da manjka tu pa tam kak grm in če gomolj izkopljemo, zagledamo, da je navidezno zdrav, kljub temu pa so poganjki usahnili že pod zemljo in korenine so se močno razkošatile. Ako prileze poganjek bolnega krompirja na površino, zaostajajo stebla v rasti, ostanejo kratka, imajo le majhne liste in še ti so pogostoma pikčasti in venejo in sicer od spodaj navzgor ter odpadajo. Marsikedaj je zelišče spočetka kakor bi bil krompir zdrav, poleti pa postanejo nekatera, včasih celo vsa stebla prosojna, rujavkasto pegasta in zvenejo ; listi na takih steblih zadobe črnikaste pege po rebrih, te se polagoma povečajo, listi ovene in odpadejo. V prvem slučaju ne obrodi grm nič in če obrodi, je med gomolji le malo zrelih. Če je bilo napadeno samo eno steblo krompirjevo, obrodi grm pogostoma kakor navadno toda ravno krompir od takih grmov je najbolj nevaren, ker se razširja po njem bolezen. Večina onega krompirja je bolna, o čemer se prepričamo prav lahko. Če tak krompir prerežemo, zapazimo v mesu rujave kolobarčke. To bolezen provzročujejo bakterije, ki dospejo v rastlino na enak način kakor glivice prve tu navedene bolezni, t. j. skozi rano, ki smo jo provzročili na dolnjem delu stebla. Najlaže dospejo te v zemlji se nahajajoče bakterije v krompir skozi prerezo, ki jo je za-dobil krompir, ko smo ga razrezali za sajenje na koščeke. Bakterije se razmnožavajo v cevčicah, slednje zbole in rastline vsled tega usahnejo. Da preprečimo to nevarno bolezen, moramo se držati strogo onega, kar smo nasvetovali pri prejšnji bolezni. Da se bolezen ne razvije, sadi naj se cel krompir in ne razrezan na kosce. Razne ščitaste uši, živeče na murvi/) Razen murvove ščitaste uši polotita se murv dve drugi podvrsti ščitaste uši in sicer L e c a n i u m cymbiforme in Coccus (Pulvinaria) v i t i s. Sicer ne napravljata posebne škode ali vsaj takošne ne kakor murvova, vendar se nam zdi potrebno, da jih opišemo natančneje, ker se jih čestokrat rado zamenja z murvovo. Lecanium cymbiforme (breskvina ščitasta uš) se razločuje od murvove že po ščitku. Ščitek, pod katerim breskvina uš pre-zimi, je večji ter dolg 412 mm in širok 3 mm, bolj podolgast in Pod. 1. Trtna ščitasta uš na murvi. enak prevernjenemu čolniču, barve je čokoladine in se svetli Ta uš se navadno poloti breskev in raznih drugih vrtnih rastlin, redkokdaj češ-pelj in trt, poloti pa se murve. *) Iz „Navoda, kako izgojevati, saditi in oskrbovati murve itd.", Bolle-Gvozdenovič. Coccus (Pulvinaria) vitis (trtna ščitasta uš) je že od nekdaj znan trtni škodljivec. Živi pa tudi na murvovih mladikah in poganjkih (Podoba 1.) Ona je največja ščitasta uš in njen ščitek je dolg 8 mm in širok 5 mm, je rdečerjav (nekako roženast) in čepi na belem puhu Ako ščitek odluščimo, zagledamo samico in če je pomlad pa neštevilno jajčec, ki so obdana z volnatim puhom. Kakor hitro se polotita drevesa ti dve vrsti uši, pridruži se jima skoro vselej droben črn, sajast prah, ki ni drugega nego zelo mala glivica, ki se zove C a p n o d i u m M e 1 i o 1 a mori, po naše sajasta rosa. Uši izločujejo namreč neko medeno tekočino ali mano, ki pada na liste in tam obvisi. O vlažnem vremenu se po mani razraste ta glivica tako, kakor če bi bili listi s kakim sajastim lepilom prevlečeni. Ker zamaši listom vse pore, ne morejo več pravilno delovati. Pri murvovi ščitasti uši navedene zme?i, se rabijo lahko pozimi tudi zoper te uši. Poleti ali med rastjo poškropi naj se pa napadene murve z emulzijo, obstoječo iz 11, kg tobakovega izvlečka in 12 kg kalijevega mila na vsakih 100 litrov vode. Poškropi naj se dobro in za nekaj dni naj se škropljenje ponovi. S tem škropljenjem prepreči se tudi sajasta rosa. Spomenico, ki jo je odposlalo „Goriško kmetijsko društvo" visokemu c. k. namestništvu v Trstu glede prepovedi točenja mošta v letošnjem letu. Dne 4. t. m. izšla je od strani visokoistega odredba, s kojo se prepcveduje točenje mošta v letošnjem letu in sicer iz zdravstvenih ozirov, ker razsajajo v deželj razne epidemije. Visokoisto so vodili pri izdaji te odredbe gotovo plemeniti in blagohotni nameni, ki bi bili zelo umestni in hvalevredni, ako bi dejanske razmere v deželi to opravičevale. Kar se tiče vsaj razmer v slovenskem delu naše dežele, ne opravičujejo te ukaza od strani visoke c. kr. vlade in podpisano društvo mora kot zastopnik kmetijskih interesov v slovenskem delu dežele zavzeti se najodločneje zoper to odredbo in prosi visokoisto najnujnejše, da ta sklep nemudoma prekliče. Navedena odredba se naslanja na zdravstvene uzroke. Ali pomisli naj se, da je vinski mošt uže pokipel da se je učistil in se spremenil v vino, ter nima kot tak več lastnosti, ki bi bile zdravju v kvar. Res je sicer, da so se pojavile v deželi razne epidemične bolezni, česar drugih let ni bilo, prineslo jih je v deželo vojaštvo o času vaj in nastopale so te bolezni uže v času, ko ni še bilo in se ni pilo mošta. Z izgovorom na zdravstvene ozire, ta odredba še ni vtemeljena, kajti sedaj se toči uže čisto vino, ki ne more vplivati na razvoj raznih epidemij, in epidemije so bile k nam zanešene in so nastopile že pred trgatvijo. Pač pa bi lahko visokoisto odredilo, da preiskujejo pod nadzorstvom kletarskih nadzornikov krajevne zdravstvene komisije vino, ki se toči in te komisije naj bi v slučaju potrebe eno ali drugo zdravju škodljivo vino izključile iz prometa. Seveda škoduje nezmiselno zauživanje novega vina, če je tudi drugače dobro ali z navedeno odredbo se zauživanje vina ne omeji mnogo, ker ga ima letos vsak kmetič dovolj v lastni kleti, pač pa se provzroči s tako prepovedjo neizmerna škoda posestniku-producentu, ker se mu onemogoči prodajo svojega pridelka. Mogoče je uplival na izdajo te odredbe tudi ta razlog, da se pospeši prodaja starega vina v deželi. Toda v Brdih, na Vipavskem in na Krasu ni takih množin starega vina, da bi bilo potrebno nastopati s posebnimi ukazi. Posestniki, ki imajo še večje množine starega vina v kleti, so gospodarsko precej trdni, ker bi bili sicer svoj lanski pridelek uže doslej prodali, četudi razmeroma po nizki ceni, a so le v izogib tega to opustili. Pomisliti je treba nadalje, da briško vino — rebula in vipavsko vino iz boljših leg vgaja konsumentom, posebno v tem štadiju v ka-koršnem je sedaj, radi svoje prijetne inilobe in je povpraševanje po takem vinu ravno sedaj največje Ako se toraj prodaja oziroma točenje novega vina onemogoči, oškoduje se s tem vinska kupčija zel6, zatvori se posestniku, posebno malemu, oni vir dohodkov, ki mu je neobhodno potreben, da krije svoje potrebe za zimo, da uravna svoje dolžnosti napram državi. Istotako se bo godila velika krivica krčmarjem in gostilničarjem v deželi. Ti so se založili, kakor navadno v sedanjem času z večjimi množinami novega vina, ker je bilo isto po ceni in imajo ugodnosti nižje užitnine. S tako prepovedjo se jim prizadene gotovo zguba, kajti njihov v obrt vloženi kapital leži mrtev in njihova obrt začne pešati, ker so omejeni v obratu, morajo pa točno plačevati obrtni davek in kriti druge režijske troške. Ta odredba od strani visokoistega je razvnela duhove po celi deželi, ogorčenje postaja vedno večje in pričakovati je resnih izbruhov ljudske nevoije. Podpisano društvo si šteje v svojo dolžnost, opozoriti visokoisto na to in pozivlje, da to odredbo nemudoma prekliče. S tem pomiri razburjene duhove v deželi in odvrne krivico, ki bi drugače zadela naše posestnike, krčmarje in ljudstvo sploh. * * * Na gornjo spomenico je odgovorilo c. k namestništvo: „Notri omenjena prepoved se je razveljavila s tukajšnjim odlokom z dne 13. t. m. št. IV. a 653/4 glede političnih okrajev Goriškega, Sežanskega in Tolminskega, pa danes telegrafičnim potom tudi glede mesta Gorica. — V Trstu, dne 14. novembra 1908. 1. GOSPODARSKE DROBTINICE. Uradne ure. Goriškega kmetijskega društva" v Gorici na Korenjskem trgu št. 2 so vsak dan, izvzemši nedelj in praznikov od 8. zjutraj do 12. ure dopoldne in od 2.—5. ure popoldne. Odkod so prinesli sviloprejko v Evropo ? *) Sviloprejka je doma na Kitajskem, kjer je gojč že kakih 4500 let. Kakor poroča prastaro ustno sporočilo onega velikega cesarstva, je kakih 2600 let pred Kristusovim rojstvom takratni cesar Ho-Hang-Ti bil prvi, ki je to obrt na vse mogoče načine pospeševal; njegova soproga cesarica Si-Ling-Chi, pa je uvedla med tamošnjimi prebivalci pouk v sviloreji, o motanju in tkanju svile. Od tam se je pozneje sviloreja razširila po Japonskem, Osrednji Aziji in Indiji in odtod tudi po Perziji. Pripoveduje se, da sta okoli leta 550 po Kristusu prinesla dva redovnika sv. Bazilija skrivaj majhno množino svilodnega semena v Evropo in sicer v tedanjo cvetočo bizantinsko državo. Na ta način se je razširila sviloreja iz Azije po Evropi. **) Kedaj so se pričeli baviti pri nas s svilorejo in kako se je razvijala? S svilorejo so se pričeli baviti v tukajšnjih deželah in v sosedni Italiji, kakor se zdi še le v 1!. stoletju po Kristusu. Cesarica Marija Terezija je podpirala z vsemi sredstvi razvoj in prospeh sviloreje v južnih deželah svoje države. Izdala je tudi nekatere modre zakone, tičoče se sajenja murv in izreje sviloprejk in obenem krepko podpirala ustanovitev prve avstrijke motalnice za svilo (Bsviloprejnice") v Fari pri Gradiški na Goriškem. Njeni nasledniki, oziroma vlada nadaljevala je to blagodatno akcijo in si prizadevala povzdigniti to kmetijsko panogo na najvišjo stopinjo. ***) Kedaj je bilo ustanovljeno e. k. poskuševališče v Gorici ? Ko je početkom druge polovice prejšnjega stoletja razsajala ona nevarna bolezen sviloprejk, pegavica ali koščavost in žugala uničiti svilorejo, ustanovila je avstrijska vlada 1869 v Gorici poseben zavod, namreč „c. k. svilarsko poskuševališče", ki je imelo početkoma nalogo, razširjati pouk o razumni sviloreji, raziskavati različne bolezni sviloprejk in priskrbovati zdravo svilodno seme. Svoječasno je dobil ta zavod nalog, staviti predloge glede podelitve nagrade, ki jo je avstrijska vlada razpisala onemu, ki bi iznašel najprimernejši način v svrho zatiranja pegavice. Kakor znano, je dobil to nagrado Pasteur. Goriško poskuševališče je bilo ono, katero je prvo praktično izvajalo dobavo semena po celičnem načinu. S tem je bilo omogočeno dobivati seme, ki ni imelo kali te bolezni v sebi in stem je bila sviloreja rešena pogibelji. Delokrog goriškega poskuševališča se je polagoma razširil in zove se sedaj: „C. k. kmetijsko-kemično poskuševališče". *) **) ***) Iz ,,Navoda, kako izgojevati, saditi in oskrbovati murve i. t. d. Boile in Gvozdenovič. Hijaeintove čebule sadi vselej v zmes komposta in zemlje, ki se rabi navadno za cvetlice v loncih. Vzemi od vsake enako množino, zmešaj jih skupaj in primešaj tej zmesi precej drobnega peska. Ko sadiš čebule v lonec, vsadi jih in pokrij z zemljo tako, da bo gledal le vršiček ali gornji del iz nje. Nato skopaj na vrtu primerno globoke jame, deni v te lonce z vsajenimi čebulami in pokrij jih z zemljo tako, da se loncev ne bo videlo iz nje. Tam naj ostanejo lonci 5-6 tednov, potem pa jih vzemi iz zemlje, nesi jih v gorko sobo, kjer jih postavi na svetel prostor in jih po potrebi zalivaj. Koliko jajc znese kokoš? Na to vprašanje ni mogoče dati natančnega odgovora, kajti to odvisi od pasme, od oskrbovanja ini drugih okolnosti. V jajčniku kokoši, ki pridno nese, se nahja 600 jaj-čjih zarodov in pri normalnih razmerah t. j. če je kokoš zdrava in če se jo pravilno oskrbuje, znese tudi nekako tako število jajc. Različno stare kokoši znesejo tudi različno število jajc in kakor poroča „Praktični kmetovalec" znese kokoš, potem ko je pričela nesti: prvo leto 15—20, drugo 100—120, tretje 120—135, četrto 100—115, peto 60-80, šesto 50—60, sedmo 35—40, osmo 15—20 in deveto leto 1 —10 jajc, toraj ves čas 496 do 600 jajc. Kompost ali mešanico premetaj, kakor hitro prične zmrzovati, ker vsled rahlosti jo mraz prešine in mrčes v njej pozebe, zrahljana mešanica pa tudi razpada hitreje. Kadar kupuješ sadna drevesa, drži se naslednjih pravil: 1. Kupi le taka drevesa, ki niso bila po cepljenju pri tleh nad 6 let v drevesnici, ker drugače so ostarela. 2. Glej, da bodo imela drevesca meter nad zemljo v obsegu vsaj 6-8 cm. 3. Da bodo zamogla nositi vrh ali krono, naj se deblo primerno zožuje in naj bo pri tleh vsaj za tretjino debelejše nego tam, kjer prehaja v vrhe. 4 Lubad naj bo gladka in zdrava 5. Deblo naj bo ravno. 6. Drevesa naj imajo dovolj korenin in sicer najmanj 4 do 6 stranskih, ki se morajo raztezati na vse strani in morajo imeti mnogo sesalk. 7. Vrh naj ima 4, kvečem 6 mladik, ki morajo biti razdeljene enakomerno na vse strani. 8. Glej, da izbereš vrste, ki se jim bo zemlja in podneblje prilegalo. 9. Glej, da bo vrsta sadja taka, kakoršno rabiš za svoje razmere. 10. Ne kupuj nikdar sadnih dreves na trgu, ker ne moreš vedeti, kaj kupiš, ampak kupi vselej v zanesljivi drevesnici. Opomba. Opozarjamo cenjene čitatelje, naj opazujejo v bodočem letu natančno njive, obsajene s krompirjem. Cepljenke trte) vseh vrst ima v veliki množini na prodaj 100 kom. prve vrste po 14 K Vekoslav Bra-tina Ustje Ajdovščina. IZ I j n np Aramon ru-IIIJUUU pestris Qan- zin štev. 1 kupi v vsaki množini Vekoslav Bra-tina, posestnik Ustje, Ajdovščina ------ Junček, čiste švicarske pasme, - - star 12 mesecev, pri zadnji razstavi gov. živ. v Sežani je dobil I. da-Tilo, se proda. Pojasnila se dobi pri „Zav. gov. živine v Lokvi na Krasu. „Goriško vinarsko društvo" vpisana zadruga z omejeno zavezo v Gorici, ima v svojih zalogah in prodaja naravna in pristna vina z Brd, z Vipavskega in Krasa. Razpošilja na vse kraje od 56 litrov dalje. Uzorce vin pošilja na zahtevo Cene zmerne, postrežba točna in reelna. Sedež društva: Gorica, ulica sv. Antona št. 7. - —- ■ ■ = NARPINI & W0LF izključno zastopništvo tovarne „ETERSIT" za celo Primorsko cementne asbestove plošče za pokrivanje streh Gorica m Murini št. II Najboljši krov sedanjosti Etemit-Skrilj, lahek, čvrst, varen proti burji, nevihti in ognju Goriško kmetijsko Korenjski trg, ima v svoji zalogi in razprodaja potrebščine Lanene in sezamove tropine; Žveplenokisli kalij s 96% kalija; Kalijevo sol 40%; Klajno vapno po 28 vin. kg, cela vreča 50 kg po 24 vin. kg; Petrina v posodah po kg 61/, in 12'/2 cena kg po 40 vin. K tej spadajoči papir kg 80 vin. Otrobi sredne I. vrste vreča 8 K in po 5 K 30 vin.; Posenke (noli) I. vrste vreča 6 K 50 vin.; Vinski zakoni 10 vin.; Rafijo za vezanje po 1 K kg; Škropilnice za trte in za drevje, žveplalnike; Društvo na ročaj e nadalje vse po najnižjih društvo v Gorici Attemsova palača svojim članom sledeče kmetijske in gnojila: Ročne okopalnike za okopavati, pleti, grabiti, sejati, osipavati itd od K 13-50 do K 72; Okopalnike za polje za enega konja posebno pripravne za razna dela po 65 50 K; Železne in lesene pluge za polje in vinograde od 118 K naprej; Travniške brane od 70 K do 80 K; Trosilne torbe za umetna gnojila, razpršil-nike za gnojnico in sesalke za gnojnico. Slamoreznice najboljše vrste. Zartposestnike, bivajoče v Ajdovščini in okolici, je glavna zaloga'pri g. Josipu Berlnič v Sv.vKrižu pri Ajdovščini. druge kmetijske potrebščine cenali. Sodba se glasi! Da si od zdaj naprej nabavi vsak za se, kakor za svojo rodbino obleko, pokrivalo, perilo, čevlje "f| znani twiM I MEDVED, Gorica j Corso G. Verdi 38. I , Tiska .Narodna Tiskarna" v Gorici. (Odgov. L. Lukežič).