i VO ? O i) V * M * O * J H h M I t* T e 0' «* Stalno menjavanje modnih barv finih damskih čevljev naj ne vznemirja naših gospe in gospodičen, ker lahko prebarvajo svoje čevlje z Braunsovo barvo za usnje «Vil bra» Vilbra barva k o t Glej, mamica, kako krasno sem si sama pobarvala obleko z Brauns ° barvo za sukno! Pomisli, koliko denarja sem si s tem prihranila! \ Zadovoljen in dobro razpoložen more biti vsak, ako si nabavi potrebna oblačila po nizkih cenah pri tvrdki DRAGO SCHWAB LJUBLJANA DVORNI TRG ŠT. 3. Elegantni vzorci, moderna in precizna izdelava. Oglejte si bogato zalogo oblek, površnikov, ranglanov, „trenchcoat" ter damskih plaščev itd. — Dežni plašči, usnjeni suknjiči, čepice, perilo itd. Angleško in češko sukno ter vse manufakturno blago se prodaja na metre v poljubni množini. Na željo pa se izgotavljajo obleke itd. tudi po meri v lastnem modnem ateljeju. MODERNA KOŽUHOVINA V VELIKI IZBIRI, KAKOR DAMSKI PLAŠČI, JOPICE, RAZNE PODLOGE, ČEPICE, OVRATNIKI TER VSAKOVRSTNO KRZNO ZA OB ŠIVANJE PLAŠČEV VEDNO V ZALOGI PRI TVRDKI FILIP BIZJAK KRZNARSTVO LJUBLJANA, KONGRESNI TRG ŠT. 8 PREKROJEVANJE DAMSKIH KOŽUHOVINASTIH PLAŠČEV PO NAJNOVEJŠEM KROJU ZA JESEN! V E L I K A I Z B I R A MODNE • ❖S & ^ NAJCENEJE NABAVITE PRI TVRDKI NOVAK LJUBLJANA, Kongresni trg 15 (nasproti Nunska cerkve). Gospa, ali veste, kje je najbolje rešena tajnost večne mladosti? — V gledališču. In kadar igralka potrdi, da so preparati z imenom «Opera» izvrstni, potem tudi Vi ne smete dvomiti. i/jv, ^»jJ^MA jOy so le zunanji znaki za to, da se bližamo času, ko se bo naša mladina imela priliko izobraževati v vseh umetnoobrtnih strokah na bodoči ljubljanski Umetnoobrtni šoli, ki jo že željno pričakuje vsa naša javnost. Za sedaj izvršujejo dela iz teh strok že razna podjetja, med katerimi naj za danes imenujemo tvrdko L. Matjan, ki se je v kratkem času povzpela do lepega razvoja. Šef te tvrdke, gospod Lujo Matjan, se ni ustrašil velikih izdatkov in naporov, da je spoznal sodobne načine izdelovanja barvastih vzorcev na razne tkanine in je v to svrho preštudiral najmodernejše metode v umetni- Jedilni list za teden dni Ponedeljek, obed (brez mesa): ječmenčkova juha, jajčne krpe z ocvirki, salata. Večerja: zdrobovi cmoki s češpljevim kompotom. Torek, obed: goveja juha z jajčno kašo; z mesom dušeno rdeče zelje in pražen krompir. Večerja: pljučka v omaki s krompirjem. Sreda, obed: prežgana juha s cmoki iz drobtin; zelj-nate klobasice v paradižnikovi omaki z rižem. Večerja: ajdovi žganci z mlekom. Četrtek, obed: golaževa juha, jabolčni zavitek. Večerja: goveja sekanica s testenimi polžki, salata. Petek, ohed: ribja juha, jajčne krpe s sirovim nadevom. Večerja: češpljevi cmoki. Sobota, obed: goveja juha z zdrobovimi cmoki, govedina s praženim krompirjem in čebulno omako. Večerja: frigana jetra s polento. Nedelja, obed: cvetačna juha, nadevana telečja prša, salata; češki vlivanci. Večerja: pečenice s kislim zeljem. Recepti k jedilniku Zdrobovi cmoki. V skledi poparim 4 decilitre pšenič-nega zdroba s 4 decilitri mleka. Ko se ohladi, primešam '5 dkg presnega masla, 3 jajca, posolim in dobro vmešam. Iz tega oblikujem 15 do 16 cmokov in jih skuham v slanem kropu (10 minut). Kuhane odcedim, naložim v skledo in zabelim s presnim maslom in drobtinami. Za prikuho dam kuhane češplje. Zeljnate klobasice v paradižnikovi omaki. Na osebo vzamem 2 do 3 lepe zeljnate liste. Odločim rebra in liste poparim. Vsak list napolnim s sekanico: 25 dkg govejega mesa zmeljem, pridenem 5 dkg prekajene slanine, 1 žlico v mleku namočenih drobtin, soli in popra ter t jajce. To dobro premešam in denem na vsak list 1 žlico tega nadeva, zavijem list, ga povežem z nitjo in denem klobasice v kožico na razbeljeno mast, tesno drugo poleg druge. Ko lepo zarumene od vseh strani, poberem klobasice na krožnik in odstranim niti. V kožico dam na mast pol žlice moke, pol žlice drobno zrezane čebule in peteršilja, ko to zarumeni, zalijem z juho, premešam in dodam pol žlice paradižnikove mezge. Ko se nekoliko pokuha, da je gladko, vložim zopet klobasice in pustim, da se pokrite počasi duše še pol ure. Za prikuho dam na kropu skuhan in odcejen riž. Sekanica s testenimi polžki. 25 dkg govejega mesa zmeljem ali drobno sesekljam. V kožici segrejem niast, zarumenim na nji eno zrezano čebulo, pridenem sekanico, osolim, popopram in dušim pokrito 1 uro. Zalivam pomalem s kropom ali juho. Nazadnje potresem s pol žlice moke, premešam, zalijem z juho, dodam pol žlice paradižnikove mezge, premešam in dušim dalje še četrt ure. V slanem kropu skuham Vi kg testenih polžkov ali makaronov. Kuhane odcedim, stresem v toplo skledo, obli jem z dušeno sekanico in potresem s parmezanom. Ribja juha. Četrt ali pol kilograma morskih ali sladkovodnih rib osnažim, nasolim in skuham v slanem kropu, kateremu dodam nekaj žlic kisa, nekaj zrn popra, la-vorjev list, malo peteršilja in zelene. Ko je riba kuhana, jo vzamem na krožnik in odločim vse koščice, a pazim, da je preveč ne razkosam. Nato segrejem v kožici kepico presnega masla, za morske ribe pa finega olja, in dodam eno žlico moke. Ko začenja rumeneti, dodam še pol žlice drobno zrezane čebule in ravno toliko drobnega peteršilja ter strok zmečkanega česna. Ko zarumeni, precedim ribjo juho in jo prilijem pa vse dobro po-kuham. Deset minut, preden serviram, vložim koščke ribe in pustim, da polagoma vre. Nazadnje dodam še opečene žemljice. Jajčne krpe s sirovim nadevom. V lončku pripravim testo iz dveh decilitrov mleka, dveh jajec, enega decilitra moke in nekoliko soli ter spečem v široki ponvi tanke krpe (omelete). V skledi pa vmešam pet deka-gramov presnega masla z dvema rumenjakoma, pet dekagramov sladkorja, četrt kilograma pretlačenega sira, tri žlice kisle smetane in pet dekagramov rozin ter sneg iz štirih beljakov. S tem namažem jajčne krpe, jih zvi-jem, zložim tesno drugo poleg druge v kožico ali pekačo, oblijem z eno osminko litra kisle smetane in pečem v pečici še kake četrt ure. Ko so pečene, jih zložim na krožnik in potresem s sladkorjem. "V ŠIVANJE Otroci imajo, kar se tiče oblačenja, to dobro lastnost, da so najbolj zadovoljni s preprostimi oblekami, v katerih se lahko igrajo in skačejo, in jim celo ugaja, če imajo podobno ali pa ravno tako obleko kakor drugi. Mora biti pač razvajen otrok, da odklanja obleko ali klobuk zato, ker imajo njegovi tovariši podobnega ali pa enakega. Mama lahko zatrjuje, kolikor hoče, kako lepi da so lakasti čevlji, toda če ne sme v njih skakati po svoji volji, kec jih je škoda, so mu ljubši njegovi stari sandali. Otrok ne vidi stanovske razlike pri svojih 363 Danes smo priložili vabilo Umetniške propagande, Loka pri Zidanem mostu. Za naše naročnice je subskrip-cija podaljšana do 30. oktobra 1.1. Knjige, ki jili nudi Umetniška propaganda, toplo priporočamo. tovariših, dokler ni nanjo opozorjen, in to je največkrat po obleki. Ob začetku šolskega leta se začno za mamo velike skrbi. Otroci so se vrnili s počitnic z raztrganimi čevlji in nogavicami, a tudi na oblekah ni videti, da so bile spomladi nove. Perilo, nogavice, čevlje, obleko, predpasnike, vse to mora kupovati ob začetku šolskega leta. O tem, kaj naj kupi otrokom za v šolo, ni treba dosti premišljati. Za deklice tradicionalno temnomodro nagubano krilce in mornariško bluzo ali pa bluzo iz cefirja (za zimo iz flanele) s športnim ovratnikom, za dečke pa tudi takšne bluze, ki jih potem ti nosijo h kratkim temnomodrim ali sivim hlačkam. Nikdar pa nimajo otroci dovolj pulovrov in svitrov, ki jim jih lahko sple-tejo in skvačkajo mame same. Čez obleko črn ali temen predpasnik z velikim žepom. Oblekce za šolo morajo biti iz blaga, ki se ne zmečka in ne zamaže hitro, ampak dobro pere. Saj so otroci skoraj ves dan v teh oblekcah in ne utegnejo vedno paziti, da jih ne pomečkajo in zamažejo. Bolje je, da ima otrok dve cenejši oblekci kakor pa eno lepo, na katero mora vedno paziti. Za na glavo je najbolj prijeten baret, ki ga brez. škode lahko vtakne tudi v žep. Za dež in sneg zelen plašček («Hubertus») iz velblodje dlake z dvojnim sedlom, kapuco in žepi, ali pa pelerina, tudi iz velblodje dlake.