Mobbing in Slovenia - Mumel, Damijan (Naše gospodarstvo, 2015)
Organizacije se vse pogosteje soočajo z mobingom. To je resen in predvsem razširjen problem. Že dolgo poznamo tudi njegovo povezavo s posttravmatsko stresno motnjo. Za žrtve mobinga, med katerimi so najpogosteje zaposleni na nižji organizacijski ravni, je ta motnja je ena najresnejših težav. Z raziskavo smo želeli ugotoviti razširjenost mobinga v Sloveniji, raziskati njegovo povezanost s posttravmatsko stresno motnjo ter proučiti razlike med subjektivnimi in objektivnimi ocenami izpostavljenosti mobingu. Naše ugotovitve kažejo, da je prevalenca mobinga v Sloveniji primerljiva s podatki iz prejšnjih merjenj pa tudi s podatki za druge države. Med udeleženci raziskave je kar 24 % takih, ki se uvrščajo v skupino rednih žrtev mobinga. Prvič potrjujemo njegovo povezavo s posttravmatsko stresno motnjo na slovenskem vzorcu. Zabeležili smo tudi zanimive razlike med subjektivnimi in objektivnimi ocenami, ki kažejo na pomen subjektivne konceptualizacije dejanj mobinga.
Keywords: delovno okolje; psihično nasilje; mobing; stres; zdravje pri delu