Ali je prav, turšici verhe porezavati? Turšici verhe porezati, ali kakor na Krajnskem pravimo, turšico obžeti ali pri že ti, to je, nje stebla nad storžem do zadnjega koienca prikrajšati, je v dolnjih krajih Stajarskega, posebno pa na dolenskem Krajnskem sploh v navadi, kar ondasnjim kmetovavcom dvojni dobiček prinaša; pervič dobijo od prižete turšice dovelj dobre sirove klaje za svojo živino, drugič jim pa koruzno zerno po-pred dozori; zato ker se po porezanem perji tla bolj razgrejejo, in turšica potem hitreje zori! Al čeravno donaša to ravnanje toliko očitnega dobička, se ga kmetovavci vendar sploh še niso poprijeli. To je velika škoda! Da bi jim to reč bolj pojasnili in dokazali, koliko žetev tursičnih verhov zda, naj jim tukaj, česar smo se po obilnih skušnjah prepričali, na znanje damo sledeče: Pretečeno leto 1858 so se polovici na vertu kmetijske družbe v Gradcu posejane turšice perve dni kimovca (septembra) verhovi nad storži poželi, polovici pa pustili. Turšico s p o žeti m i verhmi smo 27. dan omenjenega mesca kimovca poželi in zrelo domu spravili; una pa, kteri se niso bili verhi porezali, je bila 8 dni pozneje dozorela. Porezanih verhov je bilo po posamnih manjših kosih od 175D sežnjev sveta 7 centov in 34 funtov sirove klaje; po tej rajtengi bi je bilo na oralu pa 67 centov in 10 funtov. Ta lepi pridelek sirove klaje ne gre sicer pri turšici, če se ji verhi ne porežejo, v zgubo; toda popolnoma suhe stebla za živinsko klajo veliko manj zdajo, kakor sirove (frišne), in ravno zato bi bilo kmetovavcom svetovati, da bi konec mesca ve lice ga serpana ali pa v začetku kimovca turšici verhe, potem ko je že storže popolnoma zadelala, sploh poželi. Tako piše vertnar kmetijske družbe Kiegerl v 23. listu njenega časnika. Tudi mi poterdimo vse to po lastnih skušnjah na vertu ljubljanske kmetijske družbe, kjer imamo tudi tako lepo koruzo, da jo vsak z veseljem ogleduje, zraven pa še pristavimo to, kar nam je povedal naš vertnar Štrukel, ki je nedavnej iz Laškega prišel. Na Laškem z velikim pridom turšici, ko je čez pol čevlja iz zemlje zrasla, o d ko pijejo zemljo krog in krog do korenin, in jo tako odkopano puste cel teden, — potem jo spet obsujejo. To pospešuje rast turšice, da je veselje viditi.