Microstructure evolution in SAF 2507 super duplex stainless steel - Tehovnik, Franc (Materiali in tehnologije, 2011)
Med vročim valjanjem je bil raziskan mikrostrukturni razvoj v superdupleksnem nerjavnem jeklu SAF 2507, ki se med vročo deformacijo razlikuje v vsaki fazi. Prevladujoč mehanizem mehčanja v feritu in avstenitu je bila dinamična poprava in/ali dinamična rekristalizacija. V superdupleksnem nerjavnem jeklu je bil raziskan vpliv temperature na izločanje škodljivih faz. Vzorci so bili izotermno toplotno obdelani v temperaturnem območju od 800 °C do 1000 °C. Uporabljene so bile meritve trdote ter optična in elektronska mikroskopija za analizo sigma-faze.
Keywords: dupleksno nerjavno jeklo; mikrostruktura; trdota; vroče valjanje; žarjenje