Sodobna knjižnica v šoli srednjega usmerjenega izobraževanja in javnost - Lovrenčič, Zora (Knjižnica, 1989)
Referat je pripravljen na osnovi 18 prispevkov, ki so jih prispevali knjižničarji v šolah SUI. Želeli smo prikazati realno sliko o "sodobni" srednješolski knjižnici. Menimo, da knjižnica v šoli SUI kljub težavam, prostorskim problemom, pomanjkanju opreme in finančnih sredstev, tudi kadrov, dokaj uspešno uresničuje svojo informacijsko, vzgojno-izobraževalno in kulturno dejavnost. Zato bi moral imeti knjižničar v šoli SUI in v družbi status, kot ga ima učitelj. Njegovo delo bi moralo biti priznano kot neposredno vzgojno-izobraževalno delo
Keywords: šolske knjižnice; srednje šole; Slovenia; Slovenija; vzgojnoizobraževalni proces; bibliotekarji; knjižnične zgradbe; notranja oprema; obdelava gradiva; avtomatska obdelava podatkov; prosti pristop; nabavna politika; knjižnična vzgoja; medbibliotečna izposoja; odnosi z javnostjo