Analysis of cell motility with a successive sequence of images - Zlatolas, Katarina (Acta biologica slovenica, 2005)
Izvleček. Analiza celičnega gibanja ponavadi zahteva večurno snemanje enega vidnega polja z video kamero. Metoda je zato zamudna in le malo celic se lahkovključi v analizo. Z namenom povečanja števila celic v določenem poizkusu, smo razvili preprosto in hitro metodo za analizo celičnega gibanja. S kombinacijo zaporednega slikanja istega vidnega polja, kar nam je omogočila uporaba CELLokate krovnih stekelc, in vektorskega grafičnega programa Adobe Illustrator 9.0, smo lahko v analizo gibanja celic vključili do desetkrat več celic, v primerjavi z dosedanjimi metodami.
Keywords: celice; Celične kulture; Celično gibanje; Cell Movement; Cells, Cultured; citologija; fotografija; gibanje celic; Microscopy, Video; Mikroskopija, video; Urotelij; Urothelium