Some reflections on mirroring, projective identification and empathy trough development and group therapy - Matjan, Polona (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1995)
Pričujoče delo je nastalo v procesu študija skupinske analize pri Londonskem inštitutu za skupinsko analizo in je zato v angleščini. Članek ima ambicije napraviti pregled čez tri najbolj temeljne fenomene, ki se pojavljajov teku skupinske psihoterapije po metodi skupinske analize, to so: zrcaljenje, projekcijska identifikacija in empatija. Poleg vpliva in terapevtskih možnosti skozi psihoterapevtski proces, skušam fenomene tudi razvojno uvrstiti, pregledati časovno pojavljanje in funkcijo. Zrcaljenje izgleda razvojno najzgodnejši fenomen, ki se pojavi med materjo in otrokom ternosi zasnovo za kasnejšo identifikacijo. Tudi v skupini ima lahko libidno ozadje, ki omogoča terapevtski proces in spremembo, ali pa se pojavi kot znan destruktivni fenomen v obliki malignega zrcaljenja. Odrasli brez empatije nisozmožni bližine, kot psihoterapevti pa lahko delujejo le preko razumskih konstruktov, v resnici pa se ne morejo vživeti v doživljanje drugega. Sposobnost za empatijo je tesno povezana s procesom projekcijske identifikacije med dojenčkom in materjo oziroma kvaliteto zgodnje simbioze v objektnem odnosu.
Keywords: skupinska terapija; objektni odnosi; zrcaljenje; identifikacija; empatija; psihoterapija