Priložnosti in pasti umetne inteligence v pastorali - Šegula, Andrej (Bogoslovni vestnik, 2024)
Katoliška cerkev se je skozi vso zgodovino zavedala, da je del tega sveta. Vse pridobitve je poskušala uporabiti v dobro pastorale. Sodobne tehnologije, novi mediji so vstopili v vse pore sodobnega sveta. Cerkev se je od samega začetka zavedala tudi različnih nevarnosti. Zato je delovala bolj ali manj previdno. Po drugi strani je vstopna mesta iskala tudi sama. Od drugega vatikanskega koncila imamo kar nekaj dokumentov, ki dajejo določene smernice. Ob vsem tem ne smemo prezreti kovidnega obdobja, ki je uporabo sodobne tehnologije pospešilo. Čez noč so mediji, ki so po mnenju nekaterih veljali za ‚nevarne‘, postali ‚zaželeni‘. V nekaterih delih sveta postaja umetna inteligenca sestavni del življenja, s tem pa tudi pastorale. V kontekstu sodobne pastorale želimo predstaviti tako priložnosti kot tudi nevarnosti in pasti, ki jih umetna inteligenca prinaša.
Keywords: artificial intelligence (AI); Church documents; dokumenti Cerkve; modern technologies; opportunities; pasti; pastoral; pastorala; pitfalls; priložnosti; sodobne tehnologije; umetna inteligenca (UI)